Izvor: kurir
07.06.2024 u 14:13
0

VUČIĆ NA PREDSTAVLJANJU NOVOG KINESKOG BRZOG VOZA: Za sat i 10 minuta od Beograda do Subotice! Najkvalitetnije vozove uvozimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas predstavljanju novog elektromotornog kineskog brzog voza – Soko.

Predstavljanje je u Tehničko-putničkoj stanici Zemun

Planovi dalje izgradnje

– Ove godine biće izgrađeno 3,3 kilometara Stalać – Đunis plus 14,5 km na istoj deonici. Radimo obilaznicu oko Niša 22 kilometra, radimo Niš-Dimitrovgrad, Niš-Brestovac 23 km prema Leskovcu i plan je da izgradimo do Preševa i do graničnog prelaza sa Severnom Makedonijom. Dakle da imamo od Preševa, ali i od Dimitrovgrada pa do Subotice prugu na kojoj će moći da saobraćaju vozovi od 120-200 kilometara na čas“, naveo je Vučić.

– Naručili smo pet elektromotornih vozila iz Kine i poslednji po ugovoru treba da dođe u decembru 2025. godine. Radićemo testove za prugu Beograd-Subotica u septembru, i najkasnije od 1. decembra, ako završimo probu vozite se ovim vozom Beograd- Subotica, na svakih dva sata će ići brzi voz – rekao je predsednik Vučić i istakao da će se za sat i 10 minuta stizati od centra Beograda do centra Subotice.

– Nikada nismo imali u poslednjih 30, 40 godina neku liniju koja je imala putnika toliko kao Beograd-Novi Sad danas. Železnice postaju sve važnije i biće najvažnije prevozno sredstvo, oživeli smo železnicu, uvozimo najkvalitetnije vozove. Najkvalitetnije i najlepše vozove uvozimo, nadam se da ćemo uskoro i da ih pravimo. Zahvaljujem se kineskoj kompaniji CRRC koja je najverovatnije najkvalitetnija koja je radila u Srbiji, neverovatno je kako rade.

O rezultatima izbora Nišu

– Još prve večeri sam rekao sve, u Novom Beogradu, Nišu i Vračaru su pregledali listiće i sve je onako kako je bilo napisano, jedan manje, jedan više, prihvaćena je korekcija. Nije opozicija dobila veliki broj glasova, nego je narod iskazao nezadovoljstvo kroz glasove za grupu građana, koji nisu hteli da se vezuju za opoziciju.

Srbija kineski vazal?

– U poslednje vreme, nemam snage ni energije da se svađam sa onima koji gluposti izgovaraju. Srbija i Srpski narod nisu vazali i nikada neće dovesti onog ko je vazal, mi smo slobodna zemlja i Kina je naš prijatelj.„Ponovo smo oživeli železnicu, uvozimo najkvalitetnije vozove, a pruge gradimo“ – Nikada nismo imali u poslednjih 30, 40 godina liniju koja je imala putnika toliko kao Beograd-Novi Sad danas. Železnice postaju sve važnije i biće najvažnije prevozno sredstvo. Naručili smo pet elektromotornih vozila iz Kine i poslednji po ugovoru treba da dođe u decembru 2025. godine. Za sat i 10 minuta će se stizati od centra Beograda do centra Subotice. Beskrajno sam zahvalan našim kineskim prijateljima i kompaniji CCCC, koja danonoćno radi, kako bi završila radove na vreme – istakao je predsednik Vučić.

 

<

 

– Kaže da će obučavati brigadu na teritoriji Francuske. Voz iz stanice je krenuo i teško ga je zaustaviti. Razmislite može li da preživi pad u provaliju, plašim se da to niko ne može da zaustavi. Za nas je važno da čuvamo mir, narod, da naše majke ne moraju da brinu. Daćemo sve od sebe da Srbija izbegne svaki sukob, svaki rat.

Ministar Goran Vesić otkrio je i koliko će biti polazaka.

– Imaćemo 18 polazaka između Beograda i Subotice, svaki parni sat biće brzi, ide na četiri stanice, ostali na 10 stanica. Imamo i devet vozova između Novog Sada i Subotice.

Podsetimo, kineska kompanija CRRC Čangčun dizajnirala je i proizvela elektromotorni voz Soko po meri za železničke pruge u Srbiji i Mađarskoj, imajući u vidu posebnosti železničke pruge u Srbiji i Mađarskoj.

Do 200 kilometara na sat

Voz ima kapacitet od 250 mesta i dugačak je 103 metra, a može razviti brzinu do 200 kilometara na sat. Takođe napravljeni su tako da odgovaraju lokalnim kulturološkim karakteristikama.

Voz se sastoji od četvoro kola, dvoje motornih kola i dve prikolice i u potpunosti je usklađen sa TSI sistemom.

Sva kola za sedenje provog i drugog razreda poseduju prostor za invalidska kolica, toalete za osobe sa smanjenom pokretljivošću, prostor za odlaganje bicikala, kabasti prtljag i drugo. Snaga vuče je 2.700 kilovata (kw).

Voz poseduje sistem tzv. Inteligentnog održavanja, to jest može da dijagnostikuje kvarove i smetnje na vozu, poboljšava efikasnost održavanja i optimizuje troškove. Sistem obuhvata i praćenje temperature na osovinama.

Takođe, poseduje inteligentni sistem za prodaju karata odnosno može prikazati slobodna i zauzeta mesta za putnike i informacije o deonici u realnom vremenu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter