Izvor: Happy BSC
05.09.2022 u 21:25
1

Prof. dr Slobodan Vladušić u emisiji „ĆIRILICA“: „Kada se bude pronašla neka vrsta kompromisnog rešenja između, pre svega Rusije i SAD, onda možemo da se nadamo i smirivanju situacije na Balkanu!“

U emisiji „ĆIRILICA“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo sa našim gostima: rediteljem Dragoslavom Bokanomekonomistom prof. dr Bojanom Dimitrijevićemnovinarom prof. dr Slobodanom Vladušićemistoričarom Nemanjom Devićem i ekonomistom dr Goranom Nikolićem na temu: Zabranjeno je da Srbija bude lider„. 

 Na konstataciju novinara Milomira Marića da će nam sve dozvoliti, osim da Balkan pripada balkanskim narodima, novinar prof. dr Slobodan Vladušić izjavio je da je Balkan, sam po sebi, jako trusno područje.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Balkan je sam po sebi prilično trusno područje zato što je čini mi se nemoguće na svetu naći prostor gde se ukrštaju tri civilizacije islamska, zapadna, katolička ili protestantska, i pravoslavna civilizacija. Dakle to trusno područje podrazumeva da se na njemu nikada ne rešava samo sudbina balkanskih naroda nego se u isto vreme rešavaju ili se menjaju odnosi velikih sila. Tako je bio slučaj u 19. veku, tako je bio slučaj u 20. veku, a na kraju krajeva tako je i u 21. veku. To se vidi recimo po sudbini Jugoslavije, kako je Jugoslavija nastala 1918. godine, šta je ona zapravo trebala da učini, zašto je nestala 1941. godine, zašto se ponovo pojavljuje 1945. godine i zašto je nestala odmah po padu Berlinskog zida. Danas postoje jugonostalgičari koji veruju da je ta država bila maltene idealna u poređenju sa, recimo srpskom državom danas, ali zaboravljaju tu činjenicu da je njeno postojanje bilo geopolitički oročeno na jedan kratak vremenski period i kada su se geopolitičke prilike promenile, odnosno kada se hladni rat završio to je u isto vreme značilo i kraj te Jugoslavije“, rekao je Vladušić.

Novinar je dodao da treba, pre svega, da se brinemo za naše interese.

„Ja mislim da ne treba da zapomažemo za našom sudbinom, zašto nije ovako, nego je onako. Jednostavno treba pre svega da se brinemo za naše interese, naravno u skladu sa okolnostima u kojima se nalazimo i u skladu sa našim realnim mogućnostima, ali pre svega treba da se brinemo za naše interese i da treba tako da se i ponašamo u geopolitičkoj areni“, smatra Vladušić.

On je dodao da se prošlost nalazi pod stalnim pritiskom revizije.

„Ja mislim da nam je neizvesno sve, neizvesna je i budućnost, neizvesna je i sadašnjost, neizvesna je i prošlost. Ja se zapravo tu držim jedne Orvelove misli da onaj ko kontroliše prošlost kontroliše i budućnost. Zbog toga je prošlost zbog stalnim pritiskom revizije. Nedavno smo čuli praktično da Kosovska bitka ne pripada Srbima nego jednom drugom narodu u regionu, što očigledno baš i nije tačno. U Kosovskoj bitci je najvažnija stvar Kosovski zavet, a Kosovski zavet ne zavisi od toga ko je pobedio već zavisi od toga kakvu poruku on zapravo nosi i kakvu poruku, kakav način života on zapravo propisuje“,

Vladušić je istakao i da je neizvesnost posledica nerešene mogućnosti tačnije rečeno zajedničkog života ili odnosa snaga u Evropi između Amerike i Rusije

„Ono što sam hteo da kažem je zapravo sledeće, cela Evropa je danas u jednoj prilično razdrobljenoj situaciji. Danas ono što se zove svetski sistem je, to praktično ne postoji. Mi danas živimo u jednom vremenu u kome sve postaje moguće i zato što je sve u političkom smislu postalo moguće, zbog toga živimo tu neizvesnost i na Balkanu. Kada se taj svetski sistem ponovo bude uspostavio, odnosno onda kada se bude pronašla neka vrsta kompromisnog rešenja između pre svega Rusije i SAD, onda možemo da se nadamo i smirivanju situacije na Balkanu. Dok se to ne bude dogodilo, a nisu izgledi da će se to dogoditi skoro, moramo biti spremni na ovu neizvesnost. Ponavljam, ne smemo da zapomažemo zbog te neizvesnosti, ne smemo da smatramo da je ta neka neizvesnost posledica neke naše gluposti, političke nezrelosti ili bilo koje negativne osobine koju bismo pripisali sami sebi. To je zapravo posledica ove evropske nesigurnosti, koja je zapravo, kao što sam i rekao, rezultat nerešenog pitanja, nerešene mogućnosti tačnije rečeno zajedničkog života ili odnosa snaga u Evropi između Amerike i Rusije“, rekao je novinar.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Prof. dr Slobodan Vladušić u emisiji „ĆIRILICA“: „Kada se bude pronašla neka vrsta kompromisnog rešenja između, pre svega Rusije i SAD, onda možemo da se nadamo i smirivanju situacije na Balkanu!“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter