Izvor:
14.06.2024 u 17:25
0

PROSEVTARI NAKON SASTANKA U VLADI: Nasilnici da budu procesuirani, nemojte da ih krijemo

Nasilje nad prosvetnim radnicima dešava se skoro svaki dan, zbog čega prosvetari očekuju da oni koji su ih počinili budu procesuirani, te da oni ne smeju da ostanu NN lica, rekao je Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

Marjanović je bio jedan od prosvetnih radnika koji su danas prisustvovali razgovoru u Vladi sa premijerom Milošem Vučevićem.

Komentarišući jučerašnje nasilje nad nastavnicom u osnovnoj školi u Beogradu, rekao je da institucije moraju postaviti pitanje kako se roditelj uopšte našao u kabinetu nastavnika biologije.

 

DOBRO RAZMISLITE PREKO KOJIH AVIOKOMPANIJA PUTUJETE: Prisutna je krađa podataka, Oglasio se Wizz Air!

 

 

„Indikativno je da tokom svih šest nedavnih napada u Trsteniku, Beogradu, Priboju… školski policajac nije bio u školi. Gde su oni bili u tom periodu? Ne bih želio da generalizujem. Školski policajci u mojoj školi i u školi koju pohađaju moja deca odlično rade svoj posao. Nama školski policajci trebaju, jer mi ne možemo da reagujemo u slučaju, kada nasilje čini treće lice ili odraslo lice“, rekao je.

Pravilnici i zakoni će biti napisani, ali ne smeju se primenjivati selektivno.

„Nemojte da krijemo i sakrivamo te počinioce pod nekim inicijalima, jer su to odrasle osobe. Kada je moglo u medijima da se nađe ime i prezime naše koleginice, koja je napadnuta, neka se nađe ime i prezime te osobe koja je to uradila. Neka javno tužilaštvo, odnosno policijska uprava koja se time bavi, definiše ko je to, neka ih procesuiraju i da konačno javnosti saopšti šta su uradili. Tada će javnost čuti šta očekuje nekog ko se drzne da to uradi nešto slično“, smatra Marjanović.

U razgovoru sa premijerom odlučeno je da u ponedeljak bude formirana Radna grupa koja će se baviti svim pitanjima osnovnog i sredjoškolskog obrazovanja.

„U narednih mesec dana pripremićemo dinamiku povećanja zarada, kako bismo dočekali kraj godine sa tim prosekom za nastavnika početnika. Dinamiku očekujemo, da li će biti realizovano? Reč i papir imamo, ostaje da se vidi da li će biti realizovano u praksi“, objasnio je on.

I na prethodnom sastanku su dobili, kaže, konkretan tekst Krivičnog zakonika koji se posebno bavi nasiljem nad prosvetnim radnicima.

„Svedoci smo šta se dešavalo, dva napada u Beogradu, prethodno u Priboju, Bačkoj Palanci. To je samo dospelo u javnost, dešava se na dnevnom nivou. Imamo inicijativu da poslednjih sedam dana školske godine roditelji ne treba da ulaze u školske objekte. Insistirali smo da se ona sprovede što pre. Terminologija u Krivilnom zakoniku je dobra. Čekamo septembar, javnu raspravu, da do kraja bude ovo usvojeno, ali što je najvažnije – čekamo da budu procesuirani oni koji su ovo uradili i da čujemo šta su učinilo. To će delovati preventivno“, objasnio je.

Prosvetni radnici su, dodaje, insisturali da država reaguje već decenijama.

„Konačno se neko osmelio da nakon događaja u Bačkoj Palanci i našeg protesta pozabavi time. Nismo prezadovoljni terminologijom, smatramo da ovo treba još oštrije da se procesuira, ali dajte da od negde počnemo. Mi i dalje kažemo da su škole najbezbednija mesta. Onda možete da zamislite šta se dešava na ulici. Ovo je samo talas nasilja koji se dalje preliva u škole“, rekao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter