Izvor: 24sedam
20.09.2024 u 20:05
0

SPEKTAKL IZNAD BATAJNICE: Prikaz srpskog naoružanja

Naše kamikaze zaintrigirale građane

Moćno srpsko naoružanje zagrmelo je danas na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, u okviru prikaza sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Očekujem da vlada danas donese odluku o uvođenju vojnog roka

U prikazu je učestvovalo više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, približno 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova.

Na nebu iznad Batajnice leteli su moćni borbeni helikopteri mi-35, poznati i kao „leteći tenkovi“ i „vatrene kočije“. U desantu su učestvovali i helikopteri mi-17, kao i helikopteri „gama“, koji su sa sobom nosili razorne protivoklopne modernizovane rakete „maljutka“.

Tokom izvođenja helikopterskog desanta vatrenu podršku izvršili su pripadnici specijalnih snaga na kvadovima i besposadnim platformama „mali miloš“ dok su borbeno osiguranje prostorije izvršili helikopteri „Gama“.

Posetioci su mogli da vide i protivvazduhoplovne raketne sisteme „FK-3“, „HQ-17“ i „pancir“, besposadne vazduhoplove, radarske sisteme GM400 i GM200, protivoklopne raketne sisteme „Kornet“, borbena oklopna vozila „Miloš“, „Lazar-3“, BOV OT, MRAP, „Hamer“, „Berket“, „BRDM-2MS“, BTR-80A, kvadove, besposadna vozila „mali miloš“ i antidron ometače.

Predstavljena su i brojna artiljerijska sredstva, među kojima su samohodna top-haubica 155 mm „NORA B-52“, modernizovana haubica 122 mm „Gvozdika“, modernizovani oklopni transporter „KOT“, modularni „Oganj“, „Tamnava“, „Perun“, samohodna haubica 122 mm „Sora 2“ i univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica „UPARS“.

Takođe, defilovao je i ešalon pešadijskih jedinica, među kojima su bili pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, odreda Kobri, izviđačkih četa, zatim pripadnici Prve, Druge, Treće i Četvrte brigade, kao i Komande za obuku.

Srpski dronovi-kamikaze „Komarac“

Posebnu pažnju predsednika Aleksandra Vučića, koji je prisustvovao prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“, ali i većini prisutnih izazvali su dronovi „Komarac“ koji se proizvode u Srbiji.

Radi se o letelici za jednokratnu upotrebu koja se svrstava u kategoriju „kamikaza“. Može da se koristi za uništavanje vojske i vatrenih sredstava na otvorenom prostoru, u zaklonu ili iza mask, ali i u bunkerima, utvrđenim objektima ili borbenim vozilima.

Dron samoubica „Komarac“ proizvod je Odbrambene industrije Republike Srbije. Na vrhu tehnološke piramide u proizvodnji tog drona nalazi se Vojnotehnički institut Ministarstva odbrane Republike Srbije, a ostale komponente su proizvele fabrike odbrambene industrije – bojevu glavu je proizveo „Krušik“ iz Valjeva, a sam dron je proizveo „Teleoptik Žiroskopi“ iz Zemuna.

– Fantastično deluje, veoma je mali, ali kako sam čuo veoma ubojit. Izgleda kao da može da stane u ranac, ne zauzima puno mesta. Fascinantno je koliko može da bude efikasan, mislim da je veoma važno šta se proizvodi u Srbiji, da ne moramo da zavisimo od drugih – prokomentarisao je jedan od posetilaca.

Dimenzije su mu 28,5 x 28,5 cm, težak je samo 950 grama, a maksimalni dolet je tri kilometra.

Može da leti do šest minuta i da nosi eksplozivno punjenje od 400 grama, a njime se upravlja daljinski. Poseduje dnevnu i noćnu kameru, četiri propelera sa nezavisnim pogonom sa elisama koje prave minimalnu buku.

Osnovna verzija drona naoružana je termobaričnim eksplozivom, a može se naoružati i eksplozivnim punjenjem sa kumulativnim ili parčadnim dejstvom.

Eksplozija termobaričnog eksploziva pri detonaciji na otvorenom na visini od dva do četiri metra izaziva smrtonosne i teške povrede na rastojanu od 10, odnosno nešto lakše povrede na rastojanju od 20 metara. Eksplozija može biti trenutna, po kontaktu „Komarca“ sa metom, ili, zahvaljujući električnom agregatu detonatora, i do 5 sati nakon sletanja letelice.

Izuzetno je lagan za nošenje, a ideja je da svaki vojnik može da ga ponese na svojim leđima.

– Proizveli smo prvih 1.000 „komaraca kamikaza“, onih koji ne nose veliki teret i veliki eksploziv, ali nanose ogromnu štetu i veliku paniku u neprijateljskim redovima. Imamo prvih 1.000 komada, 500 smo ih ovde dovezli – istakao je predsednik Vučić na današnjem prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“.

Kupujemo oružje jače od Hajmersa

Inače, danas je predsednik Aleksandar Vučič najavio da će Srbija, pored razvoja modularnog i digitalizovanog raketnog lansera Oganj, nabaviti i novo oružje koje je jedino bolje od američkog raketnog sistema Hajmers.

– Mi osim ovoga što sami radimo, modularne i digitalizovane Ognjeve, hoćemo i nešto specijalno da kupimo, jedino u tom smislu oružje jače od Hajmersa, ali to ćemo vas uskoro obavestiti – rekao je Vučić.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter