Izvor: HAPPY BSC
01.12.2022 u 10:12
0

„ŠTRAJK NIJE REŠENJE PROBLEMA VRŠNJAČKOG NASILJA“ Poruka ministra Ružića u „Dobro jutro Srbijo“ na Happy TV

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić bio je gost jutarnjeg programa na Happy televiziji

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Imali rešenja za vršačko nasilje i da li je današnji štrajk prosvetara i obustava rada u pojedinim školama u Srbiji rešenje problema, ministar je rekao: 

-Nasilje je veoma kompleksan društveni fenomen i škole nisu izolovana ostrva van društva u kome bitišu. Nažalost, nasilja je uvek bilo i biće ga. Nama je ideja da utegnemo sistem i da sve one okvire koji nam stoje na raspolaganju da iskoristimo u maksimalnoj meri kako bi suzbili taj nivo nasilja. 

Ministar smatra da nasilje nije dramatično poraslo, ali da postoji trend rasta u odnosu na prošle godine. 

 – Mo smo formirali radnu grupu. Prva sednica je bila u utorak. Ona će biti vremenski oročena tako da ćemo do  20. decembra imati konkretne predloge za rešavanje ovog problema.  Radnu grupu čine predstavnici ministarstva,  struka i psiholozi kao i  predstavnici sindikata.

Da li je potrebno menjati podzakonske akte ili menjati zakone, ministar je rekao da suština nije u sankciji  koliko u prevenciji.

-Mislim da je prevencija mnogo važnija. Škola je naša druga kuća, ali apelujem na roditelje da povedu  računa i o prvoj kući. Znači, kućno vaspitanje. Današnji poremećeni sistemi vrednosti su pitanje pitanje za psihologe. Zato je važno da se čitavo društvo pozabavi problemom vršnjačkog nasilja. Ne bih voleo da se na ovu temu priča s vremena na vreme kada se dogodi neki problem.

Ministar Ružić je apelovao na roditelje da reaguju na slučajeve vršnjačkog nasilja i da ukoliko nema odgovara od školskih autoriteta da se obrate ministarstvu prosvete, MUP-u, centrima za socijalni rad…

-Sistem je ustrojen kvalitetno, ali moramo da porazmislimo svi kakva je naša situacija u društvu i kakav je naš duh vremena. 

Ministar je napomenuo da je još jedan od ciljeva novoformirane radne grupe za prevenciju vršnjačkog nasilja uvođenje većeg broja srtručnih lica – pedagoga i psihologa. 

– Neće se sprečiti nasilje ako se deci oduzmu mobilni telefoni pre početka časa. Tako neće nestati digitalno nasilje, ali ono što je važno je da će đaci biti mnogo usmereniji na nastavu.  Telefon je legalan i postoji mogućnost da direktor sam to pravilo definiše. Razmišljamo da centralizujemo tu odluku i da se ukine upotreba mobilnih telefona. 

Ministar je istakao da je vršnjačko nasilje društveni problem, a ne problem jednog ministarstva i ono ne može da se reši štrajkom!

-Potpuna obustava rada je kršenje zakona i to je bespotrebno guranje prsta u oko svojim partnerima, odnosno ministarstvu prosvete. Nemam nameru da sankcionišem nikoga, ali nije mudro da se krši zakon. Neka škole koje su u štrajku objasne  svojim učenicama zašto će morati da nadoknade izgubljene časove -poručio je ministar Ružić. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter