Izvor: ALO
10.07.2024 u 07:29
0

VESIĆ SE OGLASIO: Od danas nove cene putarina!

Insistirao sam da svi koji koriste elektronsko plaćanje imaju šest odsto popusta, što su gotovo sva teretna i deo putničkih vozila, poručio ministar Goran Vesić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je juče da se novcem od povećanja cene putarina od 10. jula finansira održavanje puteva, koji moraju da budu konkurenti jer je Srbija tranzitna zemlja, i dodao da očekuje da država ove godine od naplate putarina prihoduje od 48 do 50 milijardi dinara.

– Povećanje cene putarine bio je predlog „Puteva Srbije“, Vlada je to usvojila, a ja sam insistirao da svi koji koriste tag imaju šest odsto popusta, što su gotovo sva teretna i deo putničkih vozila. Uveli smo i da teretna vozila sa evro 6 motorom imaju popust od 10 odsto kako bismo stimulisali prevoznike da kupuju vozila s evro 6 motorom, jer najmanje zagađuju životnu sredinu, saopštilo je resorno ministarstvo.

PREMA VEROVANJU “JAVLJA SE KAD GA PRIZOVETE, POZIVA NA POKAJANJE“: Danas slavimo velikog sveca, izgovorite OVE reči za spas duše!

Vesić je ponovio da će do kraja godine biti osnovano posebno preduzeće za naplatu putarine, jer će od 2025. godine biti uvedena putarina i na brzim saobraćajnicama u zemlji, kojih će već do kraja ove godine biti znatno više, budući da sledi završetak radova na deonici Šabac-Loznica, kao i na delovima Moravskog i Dunavskog koridora.

– Naplata na brzim saobraćajnicama neće biti ista kao na auto-putevima, ali imaćemo i te prihode, a uvešćemo i naplatu putarine za kamione nosivosti preko 7,5 tona na pojedinim magistralnim putevima kako bismo te pravce zaštitili od prekomernog opterećenja – naveo je on.

Predlog je i da, kada bude osnovano novo preduzeće, svi koji nabave ’tag’ dobiju besplatnu putarinu u vrednosti tog uređaja, kako bi se vozači motivisali da koriste elektronsku naplatu putarine, čime se znatno ubrzava saobraćaj.

Prema njegovim rečima, od sledeće godine biće popusta na cenu putarine i za električne automobile, kako bi se stimulisala kupovina takvih vozila.

Vesić je istakao da će do novembra na 16 ’zelenih oaza’ na putevima biti postavljeno novih 30 elektropunjača, do maja naredne godine 80, a naredne godine čak 320 novih elektropunjača.

– Radimo na tome da uvedemo mogućnost za kamione koji koriste vodonik, da na ulazu u Srbiju, mogu da se napune. Sve to činimo kako bismo se prilagodili, kako bi naši putevi ostali konkurentni za strance, jer je Srbija tranzitna zemlja, i putevi moraju da budu ’atraktivni’, pametni, da zadovolje potrebe svih vozila – napomenuo je on.

NOVE CENE PUTARINA

stara cena     nova cena

 

Beograd – Niš             1.020     1.130

Beograd – Preševo      1.720    1.890

Beograd – Šid               450       500

Beograd – Subotica      730       800

Beograd – Batočina      450        500

Obrenovac – Preljina     510       560

Beograd – Dimitrovgrad   1.510     1.670

Istakao je i da očekuje da ove godine od naplate putarine budžet „Puteva Srbije“ prihoduje od 48 do 50 milijardi dinara, a u naredne dve godine čak i 75 do 80 milijardi, što je više nego dovoljno da se putevi održavaju.

Dodao je da su lokalni putevi u nadležnosti lokalnih samouprava, koje moraju da ih održavaju, čemu će doprineti i zakon o održavanju infrastrukture, čije donošenje je u planu, a koji će tačno propisati ko je nadležan za svaki infrastrukturni objekat.

– Ne mogu lokalne samouprave za svaki putić da očekuju pomoć države. Država gradi glavne puteve, kako bi privukla investitore, obnavlja puteve od turističkih centara, ali lokalne samouprave su nadležne za atarske, lokalne puteve i to ćemo zakonski urediti – rekao je Vesić.

Govoreći o deonici auto-puta „Miloš Veliki“, od Pakovraće do Požege, naveo je da će taj deo biti gotov do kraja godine, osim tunela Munjino brod, koji će biti probijen, ali ne i opremljen.

Taj tunel, zbog velikih problema s geologijom i konfiguracijom tla, biće opremljen i pušten u maju iduće godine, a kako je najavio Vesić, pre toga biće puštena petlja Lučani i biće završen auto-put do Požege.

Naveo je i da će na Moravskom koridoru do kraja godine biti završena deonica od Koševa do Vrnjačke Banje duga 28 km, kao i 18 km od Čačka do Mrčajevaca, a najverovatnije i još 12 km do Adrana kod Kraljeva.

Do septembra 2025. godine biće završen kompletan Dunavski koridor, a do septembra 2026. i Fruškogorski koridor, sa mostom kod Petrovaradina, dok će drugi most, u nastavku Bulevara Evrope biti završen do kraja 2026. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter