Izvor:
27.08.2019 u 11:36
0

VLADE RADULOVIĆ O PREDVIĐANJIMA ZA IZBORE NA KOSOVU: Najvažnije je da li će biti predstavnika Srpske liste! (FOTO)

Gost portala Happy portal bio je vojno-politički analitičar, Vlade Radulović koji nam je govorio o gorućim temama koje se tiču situacije na Kosovu- izborima, Dautu Haradinaju, incidentima poput postavljanja kosovske zastave na tvrđavu u Novom Brdu.

Vest koja je u fokusu političke situacije na Kosovu ovih dana je da je predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači raspisao izbore za 6. oktobar. Kandidati koji su najavili da će se boriti za funkciju premijera su Aljbin Kurti, Kadri Veselji i Fatmir Ljimaj ali još se ne zna zasigurno da li je to konačna lista i da li će biti predstavnika sa Srpske liste.

– Pre svega čekamo ono što je najbitnije a to je da vidimo kakav će stav Srpske liste biti, odnosno da li će Srbi izaći na izbore i da li će imati svoju listu, dakle to je trenutno pitanje zato mislim da ta lista nije konačna i svakako očekujem da se još nekoliko albanskih partija uključi u tu trku tako da ne mislim da tvrdim da lista nije konačna. S druge strane ne zaboravite da tu imate neke predizborne već formirane koalicije tako da je već sada veći broj partija u priči u okviru ovih koje ste vi pomenuli.S druge strane ja sam već neko vreme u medijima zastupao taj stav i idalje stojim iza njega da velike šanse da formira vladajuću većinu nakon ovih izbora ima upravo Aljbin Kurti sa svojim pokretom Samoopredeljenja. Dakle, prema onim informacijama kojima ja raspolažem deluje mi sve izvesnije da će takav scenarijo i biti.- rekao je gospodin Radulović.

Ono što srpske zvaničnike zanima ponajviše je da li bi se politika novog premijera razlikovala od prethodnog iako se dobar stav i odnos ne očekuju.

– Sumnjam da bi se promenio na bolje. Na gore uvek može da se promeni jer, kako kažu, uvek može gore. U ovom trenutku ne postoje snage među kosovskim Albancima koje su spremne da pregovaraju ili zastupaju onaj stav koji bi odgovarao i Srbiji. Dakle to je jasno svima. S druge strane, vi možete da birate od najlošijih opcija koja je najbolja. Sve opcije koje sada imate manje više pokazalo sešto zbog toga, što zbog dijaloga Beograd- Priština, što zbog raznih drugih stvari da zapravo sa njima ne možete sarađivati. Kao alternativu toga imate pomenutog Aljbina Kurtija i Samoopredeljenje koje važe za izrazito nacionalističku ,eksremni pokret, ekstremnu partiju, čak partiju kojoj je vrlo bliska ta ideja radikalnog islama što kažu njhovi članovi i simpatizeri pa čak i neki imami koji propagiraju taj radikalni islam.– rekao je Radulović dodajući da šta god da bude, mi moramo misliti na srpski narod i kako njih okupiti, kako se prema postaviti prema privremenim institucijama ali sve ostalo nije do nas.

Pored Ramuša Haradinaja koji je bio na saslušanju u Hagu, sada je pozvan i njegov brat Daut Haradinaj da da izjavu u Haškom tribunalu a naš sagovornik je istakao da se ne nada nekom drugačijem ishodu od onog koji je prošao sam Ramuš te da se ništa novo i epohalno neće desiti iako se njegovo ime, otkako je pravljen spisak ljudi koji trebaju biti pozvani u Hag, on pojavljivao na svim listama.

Postavljanje zastave na srednje vekovnu tvđavu u Novom Brdu

– Novo Brdo je istorijski značajno za Srbe, za srednjovekovnu srpsku državu i zbog rudnika i zbog kovanja novca i zbog svega ostalog pa dalje i crkve i tako dalje a onda kosovski Albanci koriste taj prostor. Nije tu poenta u nekoj crkvi pa da li je tu služena neka katolička misa ili ne, srećom pa nisu doveli neke radikalne imame i hodže, zadržali su se ipak na toj hrišćanskoj liniji. Problem je druga stvar, to je simbolikadanas je to Novo Brdo a sutra… Mnogo je porušenih crkava, manastira, naročit posle onog martovskog pogroma., svako od tih mesta je mesto na kome se može potencijalno istaći kosovska ili albanska zastava a na nama je da pokušamo da se borimo koliko možemo. To je jedan od primera zašto je bitno da te takozvane kosovske institucije ne budu čak ni blizu UNESCO-a a ne njegove članice i da se borimo koliko možemo da naše dole sačuvamo. Kosovo i Metohija je srpsko i ako se nekom to čini da nije i ako je neko, čak i ovde, spreman da ga, neko će reći, proda, odrekne ili podeli ne treba da izgubi iz vida da je i 500 godina to Kosovo bilo pod Turcima pa ga Srbi 912. vratiše. E tako će biti i ovog puta, ja nemam dilemu oko toga.Samoje pitanje da li ćemo ovoga puta čekati sto, petsto ili hiljadu godina.

O poseti Dejvida Mekalistera Srbiji i sastanku sa predsednikom Vučićem, analitičar Radulović nije imao mnogo da kaže, sem da Mekalister kao i zvaničnike koje je najaviio u budućem periodu rade svojposao te da ovakvi sastanci ne menjaju mnofo situaciju u Srbiji.

Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter