Izvor:
07.03.2018 u 20:47
0

VLAHOVIĆ NA KOPAONIK BIZNIS FORUMU: Bez podizanja investicija nema ni značajnijeg rasta!

Jubilarni Kopaonik biznis forum je pokazao da dobre makroekonomske uslove treba pretvoriti u održivi rast, ali i da bez podizanja nivoa investicija neće biti značajnijeg rasta, izjavio je danas predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

Takođe, prioritet mora da bude restrukturiranje javnih preduzeća, ali i velikih neprivatizovanih državnih preduzeća, rekao je Vlahović. Naveo je da je 25. KBF bio dosada najmasovniji Kopaonik biznis forumu, sa više od 1.200 učesnika i da se pokazalo opravdanim što je prvi put produžen za jedan dan i trajao četiri dana, od 4. do 7. marta.

– Pretočićemo zaključke u dokument Kopaonik konsenzus i uputiti ga široj i stručnoj anvnosti, kao i Vladi Srbije i Narodnoj banci Srbije, kreatorima ekonomske politike – najavio je Vlahović.

On je kazao da je to pomoć KBF u koncipiranju ekonomske politike i reformskim projektima koji se moraju realizaovati u narednom periodu. Na ovogodišnjem KBF-u je bio kvalitetan program sa 22 panela, tri plenarne sesije, šest specijalnih događaja i tri posebna obraćanja i forum je radio sve ukupno oko 40 sati. Vlahović je naveo da su centralne teme bile kako izvršiti konverziju dobrih markekonomskih uslova u trajni, zatim digitalizacija, obazovanje, kreativna ekonomija, razvoj nauke, goepolitička pozicija Srbije i kojim tempom napredujemo ka EU, zatim realizacija strukturniih reformi, restrukturiranje državnih preduzeća, završetak privatizacije i kako da se paralelno sa njima podgine nivo investicija u Sribji, bez kojih nema značajnijeg rasta.

Naglasio je da su Srbiji potrebne stope privrednog rasta od pet i više odsto, kako bi uhvatili korak sa srednje razvijenim zemljama u EU u narednih 10 do 15 godina. Kaže da su ove godine bile i nove društvene teme. Vlahović je rekao da vlada prihvata preporuke KBF i kao primer naveo da su prihvaćene predložene mere štednje za konsolidaciju javnih finansnija.

– Monetarna politka zemlje već više od 10 godina nije promenjena, odbranili smo je od zahteva da bude ekspanzivna, što bi bilo katastrofa za našu zemlju –

Vlahović napominje da KBF nije mesto gde se donose odluke već platforma za argumentovanu raspravu i razmenu različitih mišljenja u političkom i privrednom životu, kao i domaćih i međuanrodnih eksperata.

– Takođe, forum nije izgubio akademsku notu, već je prisutna na najvišem nivou. Vlada danas govori o potebi povećanja investicija i skokovitom rastu, digitalizaciji i reformii obazovanja i kreativnoj ekonomiji, tako da smo na istoj liniji – kazao je Vlahović.

On je rekao da treba unaprediti kvalitet institucija, vladavinu prava i dalje popraviti uslove poslovanja, kao i da treba da budu jednaki uslovi – poslovanja za sve, fiskalna disciplina, da nema poreskih neplatiša, sigurnost u zaštiti svojine i ugovora… Vlahović je dodao da je dosta urađeno sa e-Upravom, ali da i dalje imamo tromu državnu adminstraciju.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter