Izvor: 24 sedam
06.08.2024 u 14:11
0

VUČIĆ ČESTITAO DAN RUDARA: Srbija je ponosna na vas

Predsednik je poručio da ta profesija retko dobija priznanje koje zaista zaslužuje

„Rudarske ruke podigle su ovu zemlju“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku svim zaposlenima u rudarskoj industriji povodom Dan rudara i zahvalio im se na nepokolebljivoj posvećenosti i trudu i poručio da je Srbija ponosna na njih.

On je na svom instagram profilu „buducnostsrbijeav“ poručio da ta profesija retko dobija priznanje koje zaista zaslužuje, jer neumorno rade, često u izazovnim i zahtevnim uslovima, kako bi svojoj zemlji obezbedili resurse koji su od vitalnog značaja za našu privredu i industriju.

– Vaša istrajnost, hrabrost, integritet i patriotizam, osobine su koje nas sve inspirišu. Rudarske ruke podigle su ovu zemlju, one su čvrsti oslonac i budućnost naše ekonomije u vremenima koja dolaze, jer upravo vaš rad doprinosi boljem životu celog našeg društva. Svakoga dana obezbeđujete ključne resurse za bezbroj aspekata savremenog života, od izgradnje naših puteva i domova do fabrika i industrijskih pogona – poručio je Vučić.

On je istakao da bez zaposlenih u rudarskoj industriji, kao jednog od stubova napretka zemlje, Srbija ne bi mogla velikim i brzim koracima ovako nezaustavljivo da napreduje, zbog čega će država obratiti posebnu pažnju na status rudara, kako bi na najbolji način podržala sve koji ljubav prema otadžbini pokazuju na najčasniji i najteži način.

Praznik se obeležava u znak sećanja na pobunu rudara u Senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine kada su se rudari prvi put organizovano suprotstavili zarad zaštite svojih prava.

Povodom praznika, koji se u Srbiji svečano obeležava od 1955. godine, u Boru i Majdanpeku danas će biti organizovan bogat program, najavljuju iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije i iz kompanije „Srbija Ziđin Koper“.

Premijer Srbije Miloš Vučević posetiće Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“, jama „Rembas“, povodom Dana rudara.

Praznik se obeležava u znak sećanja na štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, skraćeno radno vreme i besplatno ulje za lampe. Danas se rudari nadaju i investicijama, kao i novim kolegama, kako bi im bilo lakše i kako bi se i proizvodnja povećala.

Iako im nikada nije bilo lako, rudari i danas, kako upozoravaju sindikalci, rade u izuzetno teškim uslovima, sa zastarelom opremom i niskim zaradama, dok im se doprinosi za zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje neredovno uplaćuju.

Hleb koji se u rudnicima, na 400 metara dubine zarađuje, obično nazivaju „hleb sa sedam kora“, jer, kako kažu, za jednu tonu iskopane rude moraju sedam puta da se oznoje.

Sindikati, takođe, upozoravaju da je sve manje rudara, da se ne otvaraju novi rudnici, a starima preti zatvaranje, zbog čega je neophodno da se ulaže kako bi se održala tradicija rudarenja kod nas.

Samostalni sindikat metalaca održaće svečanost u hotelu „Albo“ u Boru, dok program svečanosti koje su i ove godine, u saradnji sa gradskom upravom Bora, pripremile dve „Ziđinove“ kompanije, počinje tradicionalnom rudarskom budilicom, koja će sutra ujutru proći svim većim gradskim ulicama i naseljima.

Na platou Doma kulture je u organizaciji „Srbija Ziđin Kopera“ i Narodne biblioteke Bor priređena izložba fotografija „Zeleni horizonti: Umetnost održivog rudarstva“, dok Muzej rudarstva i metalurgije u holu hotela „Jezero“ priprema izložbu „Savremena skulptura u bronzi“.

Turistička organizacija Bora će na Borskom jezeru organizovati tradicionalnu izložbu suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata, koja će biti prodajnog karaktera. Najavljeno je da će u oficijelnom delu najboljim radnicima „Srbija Ziđin Kopera“ i „Srbija Ziđin Majninga“ biti dodeljena nagrada „Inženjer Šistek“, najviše priznanje koje se uručuje za doprinos razvoju kompanije, a koje je ustanovljeno 1968.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković uputio je pismo rudarima u kojem je naveo da Dan rudara nije samo prilika da se proslavi ta profesija, već i da se osvrne na sve izazove i postignuća koja su oblikovala tu profesiju.

 Rudarstvo je srž naše ekonomije i kulture, a vi ste ti koji svojim trudom i posvećenošću doprinosite razvoju i napretku naše zemlje. Vaša hrabrost i odlučnost suočeni sa svakodnevnim izazovima, zaslužuju naše najdublje poštovanje. Svaki od vas igra ključnu ulogu u osiguravanju da resursi koje iznosimo iz zemlje budu korišćeni na održiv i odgovoran način – naveo je Marković.

On je u pismu naveo i da borba za sigurnost i dostojanstvo na radnom mestu nikada ne prestaje.

– Kao sindikat, nastavićemo da se zalažemo za sve što je potrebno kako bismo osigurali da svaki rudar ima sigurno i dostojanstveno radno okruženje. Verujemo da je svaki radnik zaslužio pravo na sigurnost, pravednu nadoknadu i poštovanje, i učinićemo sve što je u našoj moći da to postignemo – rekao je Marković.

On je rudarima poželeo sreću, zdravlje i prosperitet.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter