Izvor: KURIR
17.07.2024 u 19:32
0

VUČIĆ IZ LONDONA: Sa Šolcom u Beograd dolazi i glavni šef „Mercedesa“! Od Srbije ćemo napraviti IZUZETNO MESTO ZA ŽIVOT

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Londona gde će sutra učestvovati na Samitu Evropske političke zajednice.

– Glavna tema njima će biti Ukrajina. Dolazi Zelenski, pa će da pokažu jedinstvo, kako neće da popuste. Neki ćemo da ćutimo i da gledamo kako to ide i da čekamo je l ima još neka vest i to je to. Biće sastanak sa Makronom, kao i sa Šofom, Britancima, Švajcarcima, sigurno i nekima iz regiona.

Predsednik je istakao da će dočekati Olafa Šolca u Beogradu.

– Imaćemo sastanak u 4 oka, dug sastanak. Razgovaraćemo o Evropskom putu Srbije, o svim našim političkim odnosima, dakle vezano je i za Kosovo i Metohiju, za stanje u regionu, ali i za razvoj naše ekonomije i kroz agendu Rasta i reformski plan i pridruživanju jedinstvenom evropskom tržištu. Ali istovremeno ćemo razgovarati o onome što je tema tog dana. Tog dana dolazi i podpredsednik Evropske komisije Maroš Ševčovič, doći će predsednici Evropske banke za obnovu i razvoj, doće predsednici KFV-a, Italijanske razvojne banke, glavni šef Mercedes-Benza. Sledi potpisivanje Memoranduma o razumevanju oko mineralnih sirovina.

ŠOLC U PETAK STIŽE U BEOGRAD: U planu razgovor s Vučićem i potpisivanje memoranduma o sirovinama

– I ono što je za nas važno, to je da sve ove institucije, zajedno sa predstavnicima naše vlade potpišu dokument o jednom sveukupnom vrednosnom lancu koji bi trebalo u Srbiji da se formira. Dakle, od litijuma, litijumskih baterija, privlačenja dodatnih investitora do električnih automobila, gde očekujemo njihovu pomoć za proizvodnju, što bi značilo ogroman skok, kvantni skok Srbije unapred, mnogo više novca, mnogo više bogatstva za naše građane i verujem da ćemo to uspeti sad. Za sve ove priče to kao sad se potpisuje kopanje, ne potpisuje se sad kopanje, to što je trebalo da se potpiše, vi ste već odavno potpisali i 2001. i 2004. i 2006. i u februaru 2012. pre nego što ste izgubili vlast, mi sada razgovaramo o tome kako da od Srbije napravimo mnogo brže nego što bi to inače bilo moguće izuzetno mesto za život, kako da ostvarimo prednost u odnosu na sve druge i brinemo o tome, to je ono što je važno. Ja ovo govorim zbog građana koji žele da čuju, koji vole svoju Srbiju i koji razmišljaju o nečemu. Što je meni ovo potrebno? A što mi je bilo potrebno smanjiti platu i penziju?

– Što mi je bilo potrebno da se suprostavljam svima u Beogradu koji su bili protiv Beograda na vodi? A sad su svi za. Tada je bilo 27%, sad je 79% za. I sad se postavlja pitanje, a što ovo radim? Pa zašto političari, narod ne bira političare da bi donosili odluke koje se svima sviđaju, već da donose odluke u dugoročnom interesu naroda. Zato to radim. Zato se za to borim. Zato to želim. Zato što znam šta je to što bi nama moglo doneti. Naravno pod uslovom da obezbedimo punu zaštitu životne sredine, da ljudi mogu normalno da dišu, normalnu vodu da piju i normalno da žive na svojim ognjištima. Za to ćemo se boriti. Za to da što veći deo procentualno sirovine ostane u našoj zemlji.

– Tako da je to jedan veliki zamajac razvoja, veliki zamajac napretka, to nam omogućava veće plate i penzije ukoliko u tome budemo uspeli.

Predsednik je i odgovorio na optužbe da je sadašnja vlast razorila državu.

– Mi smo razorili državu, što plata više nije 329 evra, već je 830 evra. Razorili smo državu što 11 godina gotovo nije promenjan kurs dinara u odnosu prema evru, dolaru i svakom drugoj čvrstoj valuti, velikoj valuti. A tada se menjalo od 75 do 117 u roku od dve godine. Razorili smo zemlju zato što smo ubedljivo zemlja sa najvećim privučenim investicijama. Razorili smo zemlju zato što su nam penzije danas gotovo dvostruko veće nego što su bile tada. I to ne u dinarima, već u evrima. Razorili smo zemlju zato što smo izgradili autoputeve kao u Titovo vreme. Zato što naša deca mogu da znaju šta je voz, makar iz Beograda i Novog Sada, uskoro će i iz Niša i juga Srbije to da znaju, a nisu znali u njihovo vreme to. Razvorili smo zemlju što smo popravili sve njihove pljačkaške privatizacije. Ono što ljudima nisu isplaćene plate 2005. 2006. 2007. i to smo ispravili. Rio Tinto u Srbiju 2001. godine su doveli oni. 2004. prve zakonske odluke i podzakonske akte donose. 2006. oni menjaju Zakon o rudarstvu.

– Kad se ide u eksploataciju jer vi radite tendersku aukcijsku proceduru po kojem gledate ko će više da vam ponudi novca da u to uđe. E tada je rečeno nema više aukcije, nema tendera, nema javnih nabavki po ovom ili onom zakonu, već onaj ko provodi istražna prava, taj radi i eksploataciju. A 2012. pre nego što su izgubili vlast u februaru, žurilo im se negde, neko je uzeo pare, masne neke, žurilo im se da kažu da uvedu u strateške dokumente o razvoju rudarstva u našoj zemlji, ne priču o litijumu, što bi bilo u redu, gde kažu da je litium ogromna šansa Srbiji, sve je to u redu. Nego uvode Rio Sava Exploration, fabriku registrovanu u Srbiji, uvode i kažu jedna od najboljih kompanija na svetu. A nije još počelo da se kopa, niko nije dao dozvolu za kopanje, osim što ste jasno stavili do znanja ko će da provodi eksploataciju. Da im vi oduzmete to pravo sada, pitanje je da li bismo sa dve ili tri milijarde morali da prođemo na arbitraži. Ko će to da plati? Đilas od svojih 619 miliona ili ko? Država Srbija to ne može sebi da priušti. Ali samo hoću da vam kažem kako to izgleda i kako to sve ide. Ljudima koji žive u Loznici, pošto znam ja da ovaj političar iz Beograda baš briga. Jedan vam se javi s ovog mora, drugi s onog mora, treći planira prekosutra da ide na more, a četvrti na okean. A jedan na onaj najdalji okean, gde je ono brčkanje s kornjačama i tako dalje. Dakle, baš njih briga za naš narod u Loznici i na zapadu Srbije. Mene briga. I zato ću ja da vodim računa o tom narodu i da gledam šta je tačno to što narod može da dobije tamo, šta su stvari koje može da izgubi, da razgovaram sa ljudima i da slušam i psovke i povike i da gledam da uradim ono što je najbolje moguće za Srbiju. I ništa više od toga.

– Dok ne diraju nikoga, dok ne maltretiraju ljude, sve u redu. A sve ovo ostalo im neće biti dozvoljeno. To dok stoje, sede, viču, urlaju šta god, sve ok. Kad počne da maltretiraju, tuku nekoga, to je kraj i to je to. Tako da to je demokratija, to je prirodno. I nećemo biti ni blizu brutalni kao oni u Evropi, da ih bijemo i maltretiramo zato što su zauzeli negde nešto. Mi smo tu urla tolerantni, vodit ćemo računa, čuvat ćemo ih kao malo vode na dlanu, da ne brinu uopšte. A to ako mislite da ćete da zuzimate vlast i da menjate volju naroda tako što se vama sviđa jer ste vi odlučili da to preuzimate motkama, hiljaditi put ponavljam, a evo već prođe 12 godina, prođe još mnogo godina, tako nešto se neće dogoditi.

Predsednik je komentarisao i situaciju koja se dogodila nedavno da u pojedinim porodilištima nije radila klima.

– Niko od prethodnika nikada nije uradio za porodilišta, uložićemo mi sad novo! Nećemo obnavljati staro, prvo Narodni front pa Višegradska. I to kreće sledeće godine. Potpuno novo porodilište. Da majke sa uživanjem mogu donositi decu na svet. Pitao sam i Lončara, on je agilan i vredan čovek, rekao je da je potrebno mnogo vremena za to. Rekao sam mu: Pozovi majstore, kupite klime, ne zanimaju me procedure. Završite sve to u roku od dan, dva tri. Svaka prostorija će od subote da ima klimu. Neka mene posle gone, važno mi je da majke imaju klimu. Gledaćemo i kad ćemo da uključimo Kostolac B3. Oko svakog sistema imate i podsisteme. I onda neko mora da donese odluku da bismo imali struje. Hoćete vam pričam kakve probleme imamo sa strujom? Bajina bašta se podigne, pa opet nešto nije u redu. Pa opet vam fali na A2 i na A1 u tentu B3, najveća u tentu u Obrenovcu, zato što imamo ogromne probleme, nenormalnu potrošnju struje, mnogo veću nego što imamo za Svetog Nikolu, a uvek vam je 18. na 19. decembar najveća potrošnja. I sad gledamo šta ćemo da radimo, kada ćemo da uključimo Kostolac B3. Tako to ide svaki dan, po svakom pitanju. Ali država nije igračka.

Učesnici Samita, podsetimo, razgovaraće o unapređenju bilateralnih i multilateralnih odnosa u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti, kao i o energetici i migracijama na evropskom kontinentu.

Tokom Samita u Palati Blenim, predsednik Vučić učestvovaće na okruglom stolu na temu Odbrana i obezbeđivanje demokratije.

Planiran je i niz bilateralnih susreta sa evropskim zvaničnicima, među kojima su predsednik Republike Francuske Emanuel Makron i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Dik Šof.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter