Izvor: alo
27.06.2024 u 19:13
0

VUČIĆ O NAPADIMA NA PORODICU: „Ja ih samo molim da napadaju mene, a ne moju decu“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras gostuje u Nacionalnom dnevniku

Prema najavi, očekuje se da će predsednik Vučić govoriti o politici, privredi ali i sportskim temama.

Predsednik Srbije kaže da je naša strana htela da razgovara o svakom sporazumu, ali i da je znao da druga strana za to nije spremna i da ih to ne interesuje.

– Hapšenje i progon Srba na Kosmetu ne sekira mnogo međunarodnu zajednicu. Kada smo na dva sata na granici zadržali lice osumnjičeno za ratne zločine, digla se čitava međunarodna zajednica. Ne moram da kažem jesam li sasvim verovao Americi i Evropljanima u garanti, dogodilo se da su nas obmanuli i da njihov potpis ništa nije značio. Jasno je da Kurti ne želi da formira ZSO. Važno je da sačuvamo mir i prisebnost i u miru tražimo dalje jačanje Srbije – kaže Vučić.

– Uvek ćete morati da tražite način da razgovarate s nekima. Da li će u skorom periodu moći da postoji ozbiljan dijalog, ne vidim nikakvu mogućnost za to – dodaje predsednik.

– Za nas je važno ono o čemu smo razgovarali sa Mišelom, a to je šta od četiri tačke moramo da uradimo. Razgovarao sam o tome i sa Kopšmanom i sa Varheljijem i kako da se približavamo rešavanju drugih problema ka jedinstvenom evrospkom tržištu.

Vezano za inicijativu katalonskih separatista u Parlamentu Španije o glasanju o nezavisnosti Kosmeta, Vučić kaže da je odluka bila očekivana.

– Iskreno hvala našim španskim prijateljima. Pokazali su da su prijatelji međunarodnog prava. Samo hoću narodu da kažem da kao predsednik neću da menjam politiku Srbije. Ta politika je definisana interesima, potrebama i budućnošću Srbije. Neki kažu da je na istoku, neki da je na zapadu, ja ne želim da služimo bilo kome i želim da kažemo da ćemo da služimo svom narodu. Budućnost Srbije je u željama, potrebama njegnog naroda – istakao je Vučić.

– Kao što svi znamo bolje od Stojkovića i Džajića šta je fudbal, tako svi znaju šta je politika bolje od mene. Ali, pogledajte semafor. Kada je ikada Srbija bila na korak od investicionog rejtinga? Kada smo u Srbiju imali platu od preko 800, 900 evra, uz očekivanje da bude 1400? Nismo nikada. Hoćemo li uspeti u naredne 3 godine, obišao sam gradilište Ekspa, razgovarao sa radnicima – kaže Vučić.

– Ovo što sada radimo, to bukvalno jeste za istoriju. Za razliku od svih drugih, iako mi prijatelji državnici kažu da nisam dobro sagledao stvari, i biću najsrećniji na svetu ako je tako, ali kada poređate činjenice, kada razgovaram sa partnerima sa Zapada, i još me ubeđuju u to da ne mogu da izgube, ukoliko ne budu pobedili Putina, izgubiće dominaciju Zapada u narednih 100 godina. Tačka 2, Putin će da nastavi, po njihovom uverenju, da osvaja po Evropi. Tačka 3, sve elite su izgubljene ako Zapad bude poražen. Ja kažem, stvarno? Jeste li vi to poređali s druge strane? Nisu se stavili u Putinove cipele, šta se s njim dešava ako izgubi? Svakako ne bi ostao živ, porodica takođe, ali to po strani, mnogo su veći interesi. Ne bi Rusija postojala ako bi izgubili! – kaže Vučić.

Kako kaže, kada se to sagleda, razumete obe pozicije.

– Ni jednu ne možete da opepelite. Jasno vam je da će doći do eskalacije. Morate da budete ćoravi da to ne vidite. Biće mnogo većih sukoba – smatra Vučić.

– Trudim se da budem objektivan, volim svoju zemlju, i temeljno proučavam sve. Rukovodim se logikom gvozdenih determinizama, ne onim što ja mislim. Tu uvek dođe do navijačnih strasti i donesu se pogrešni zaključci. Da čuvamo mir, radimo, gradimo, pravimo pare. Molio sam ministre da se ne prave kao da su u samoupravno vreme, da troše pare i da ih svi tapšu po ramenu, to niko nije primetio. Sada imamo 5,5 milijardi na računu, mnoge veće zemlje to nemaju. Nama prihodi regularno dolaze. Nije nam poretbno zaduženje. Kada bismo to danas uplatili, naša stopa javnog duga bila bi 42 posto. Mi ćemo celo leto naporno da radimo, da obezbedimo dovoljno goriva, namirnica, vode, struje – sa čim imamo velike probleme – i dok ne otvorimo B3, gubimo 20 miliona dnevno – otkrio je Vučić.

– Molim ljude da razumeju i državu, a ne samo „daj nam više“. To nije samo ćup iz koga samo treba da se vadi, mi ne možemo da imamo plate kao u Nemačkoj, ali smanjili smo razliku. Nećemo ih stići za 10 godina, ali će razlika biti sve manja. Hvala ljudima koji to razumeju, koliko naša pozicija nije jednostavna. U julu imate i Bratunac, Srebrenicu, nadam se da neće biti osuđujuće presude protiv Dodika, to bi pokazalo da neko spolja želi da izaziva sukobe – kaže Vučić.

VUČIĆ OTKRIO DETALJE RAZGOVORA U BRISELU: Priština tražila de iure priznanje, nisu hteli da razgovaraju

U vezi sa naslovnom stranom „Danasa“, gde se napada sin predsednika Danilo Vučić zbog odlaska na EP, Vučić kaže:

– Moj posao je da trpim njihove budalaštine, samo ih molim da izbace mog sina, on će biti moje dete i sa 25 i sa 35 godina. Uvek će biti moje dete. Kao što mojoj majci možete da kažete šta hoćete, ona se trudi da pokaže da podjednako voli oba svoja deteta, ja ih samo molim da napadaju mene. Naravno, oni će sada još više da napadaju moju decu. Bilo mi je simpatično kada je jedan političar izašao plačući, kaže, napadaju mu decu, moja deca ne vole da čuju da sam lopov – podsetio je Vučić.

Podsetimo, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je bio u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu gde je učestvovao u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije.

– Sastanka nije bilo. Vraćam se nazad, sam sa Vukanom što će reći da moram biti duže budan, iako više nije mali. Uradili smo dobar deo, posebno prepodne. Želim da vas obavestim da sastanka sa Kurtijem nije bilo, jer Kurti nije hteo ili smeo da se sretne sa mnom. Neće čovek da me vidi. Nije spreman na sastanak sa mnom. Ne bih prevaljivao ovoliki put, nego srećom jutros su bile dobre vesti za Srbiju, kao što fudbal može da vam uništi raspoloženje – rekao je predsednik juče obraćajući se medijima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter