Izvor:
29.03.2018 u 00:17
0

VUČIĆ POSLE RAZGOVORA SA PUTINOM: Predsednik Rusije poručio da je Srbija najvažnija zemlja u Evropi!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom, a šef ruske države je, u dugom i sadržajnom razgovoru, istakao da je Srbija najvažnija zemlja na Balkanu i u Evropi za Rusku Federaciju.

To je rekao predsednik Vučić i preneo da je šef ruske države rekao da će Rusija preduzeti određene akcije u Ujedinjenim nacijama, EOBS-u i u drugim međunarodnim institucijama povodom, kako je istakao, nedopustivih događaja u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik Vučić je rekao da je Putin pokazao "do sada najviši stepen podrške".

Putin je osudio napad na Marka Ðurića, napad, kako je rekao, "albanskih silnika" na sever Kosova i brutalno prebijanje ljudi, preneo je Vučić.

S Putinom je, dodao je, razgovarao pre pola sata, a iz razgovora s njim zaključio je, kaže, da možemo da računamo na najveću i najznačaniju pomoć od Ruske federacije.

Zatražio je, kaže, od Putina savet, a on je uzvratio da je najvaznije da se stvari rešavaju mirnim putem, u čemu su se, dodao je predsednik Srbije, u potpunosti složili.

To, međutim, primetio je Vučić, ovog puta u teroru koji su Albanci preduzeli na severu Kosova svakako nije bio slučaj, jer to čak nije bila normalna reakcija policije, pošto policija ne ide s 200 dugih cevi i s transporterima.

Zaključio je da od Rusije možemo da računamo na svaku vrstu podrške.

"Dogovorili smo se da budemo u stalnom kontaktu", rekao je srpski preedsednik.

Naveo je da su u razgovoru pomenuli i porast trgovinske razmene od 23 odsto, i da je Putinu izjavio saučešće zbog nesreće u tržnom centru u Kemeronu.

"Bićemo u stalnom kontaktu i nesumnjivo ćemo imati do sada najznačajniju i najveću podršku od Ruske federacije", zaključio je.

Upitan kako je zadovoljan reakcijom Zapada, Vučić je odgovorio:

"Naravno da nisam zadovoljan, ali nemam više šta da krijem. Suvise imam političkog staža, politicki sam veteran i mogu otvoreno da govorim… Jesam li srećan zbog njihove reakcije? Nisam, ali dobro je da nismo morali da se izvinjavamo zbog prebijanja Ðurića, jer za voz smo se izvinjavali pola godine".

Zahvalio je šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini što je u utorak došla u Beograd i to shvata kao korektnost kojom je htela da nama učini čast.

"Njoj hvala na korektnosti, htela je da učini nama čast. Ona ne može da kaže ko je kriv, ali je posetom Beogradu dovoljno rekla i hvala joj", rekao je Vučić.

Upitan hoćemo li i dalje ostati u dijalogu, Vučić je zapitao kako sad da razgovaramo, o čemu, s ljudima koji su u stanju da tuku pregovarača i još da prirede tu vrstu poniženja…

Na pitanje znači li to onda da je Briselski sporazum mrtvo slovo na papiru, Vučić je ponovio da smo ga mi ispunili, ali da je on za drugu stranu očigledno mrtvo slovo na papiru.

I ne samo za njih, rekao je, primetivši da i njihovi protežeri nisu bili zainteresovani za njegovo provođenje, jer da jesu postavili bi kao uslov za viznu liberalizaciju formiranje ZSO, a ne demarkaciju sa Crnom Gorom.

"Jer, bas ih je briga za Srbe i ZSO. Da su na Zapadu hteli da se napravi, to bi dali kao uslov. Onda bi i Tači morao zajedno sa Srbima da se dogovori kako će ona da profunkcioniše", rekao je Vučić.

Na pitanje koji je onda naš strateški cilj – Kosovo ili EU, Vučić je poručio:

"Da sačuvamo narod, da im obezbedimo sigurnost, da ih niko ne isteruje, ali naš je strateski cilj i EU, da sačuvamo sve, da izgubimo najmanje što moramo, a da dobijemo najvise što možemo".

Nešto smo, dodao je, uspeli da "vratimo u igru" nakon sto smo mnogo izgubili 2008, ali i 2004, kada su "nam lupali crkve i spalili 39 crkava na KiM…A šta je država Srbija tada uradila? Pa, ništa, ni 2008. kad su proglasili nezavisnost, opet ništa…

"Znam ja zašto smetam, jer govorim istinu, nikoga se ne plašim, neću da polažem račune strancima, samo pravu, pravdi i Srbiji. A, to da li ćete da lažete po novinama, mi sad imamo više stranih agencija, nego ijedna zemlja na svetu, više stranih medija nego srpskih…", primetio je.

Porucio je, međutim, da narod ne treba da brine, "ima ko brine", te da neće biti ni novog Bljeska ni Oluje, ni novih nezavinosti, ni bilo kakvih sličnih čuda.

"Borićemo se demokratski, politikom, uvek smo za kompromis, ali za poniženje nikad", zaključio je predsednik Srbije.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter