Izvor: Kurir
18.07.2024 u 12:27
0

VUČIĆ: „Važno je da Evropa bude ujedinjena u iskrenoj želji za mirom“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u palati Blenim u Vudstoku, nadomak Londona, gde se održava četvrti po redu Samit Evropske političke zajednice.

Vučić, kog je briselski „Politiko“ okarakterisao kao „izolovanog“, sastao se sa najvažnijim liderima evropskih zemalja.

ŠOLC U PETAK STIŽE U BEOGRAD: U planu razgovor s Vučićem i potpisivanje memoranduma o sirovinama

Njega je dočekao domaćin samita premijer Velike Britanije i Severne Irske Kir Starmer, kome je zahvalio na organizaciji važnog skupa.

– Zahvalio sam našem domaćinu Kiru Starmeru na organizaciji ovog važnog Samita. U vremenu velikih turbulencija i nesigurnosti, važno je da Evropa bude ujedinjena u iskrenoj želji za mirom, napretkom i očuvanjem zajedničkih vrednosti – poručio je predsednik Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić pričao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, sa kojim je planirano da se sutra vidi u Beogradu.

On se pred otvaranje Samita Evropske političke zajednice saastao i sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, predsednicima Republike Azerbejdžan i Republike Bugarske Ilhamom Alijevim i Rumenom Radevim i predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom.

Razgovarao je i sa predsednik Grčke Kirjakosom Micotakisom.

– Otvoren i srdačan susret sa predsednikom Micotakisom sa kojim sam razmenio mišljenja o situaciji u regionu, proširenju EU i jačanu partnerskih i prijateljskih Srbije i Grčke.

Sa premijerom Belgije Aleksandrom De Kroom i predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom razgovarao je o aktuelnim političkim temama i o bilateralnim odnosima.

I sa liderima iz regiona, novim premijerom Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim i premijerom Slovenije Robertom Golobom, Vučić je razgovarao o saradnji.

On je pričao i sa državnim sekretarom za spoljne i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Dejvidom Lamijem, premijerom Gruzije Iraklijem Kobahidzeom, predsednicom Švajcarske konfederacije Vajolom Amherd, predsednikom Bugarske Rumenom Radevim, kao i sa novom zvezdom na evropskom političkom nebu, bivšom premijerkom Estonije i kandidatkinjom za visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Kajom Kalas.

On je pričao i sa aktuelnim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Boreljom i španskim premijerom Pedrom Sančezom, sa kojima je razgovarao o strateškim pitanjima, kao i o budućnosti Srbije i napretku na evropskom putu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter