Izvor: HINA
23.10.2023 u 17:47
0

AVIONSKA BAZA U ŽELJAVI: Nekada najčuvanija tajna Jugoslavije, dragulj JNA, danas poligon za (avan)turiste

Zvuči kao deo filma o Džejmsu Bondu, ali ogromna vazdušna baza uklesana u planinama između BiH i Hrvatske tokom hladnog rata postala je turistička atrakcija.

Stvorena da bude otporna na sve, pa i na nuklearni napad, podzemna avionska baza u Željavi ipak je izdahnula kad i Jugoslavija, a nekoliko decenija kasnije njeni su čađavi hodnici poligon za (avan)turiste.

SPAJIĆ FORMIRA KABINET: Crna Gora sledeće nedelje dobija novu vladu, Premijer uskoro predaje ekspoze

U svoje zlatno doba ta je baza u kilometrima dugim tunelima mogla da primiti desetine MiG-ova 21 sovjetske proizvodnje. U svakom je trenutku imala dovoljne rezerve vode, vazduha i struje, obezbeđene s četvoro betonskih vrata teškim 100 tona.

Oko nje pet pista za sletanje protezalo se i u Hrvatsku.


„Bio je to pravi podvig“, priseća se bivši pilot Mirsad Fazlić, koji je osamdesetih gotovo 10 godina radio u toj vojnoj bazi. „Bila je opremljena najboljom vojnom i civilnom tehnologijom.“

Kad je Jugoslavija iščezla u ratu početkom devedesetih, vojna baza je uništena. „Sve je spaljeno“, priča pilot. „Ostali su samo tuneli i zidovi.“

U narednim je godinama baza bila zaboravljena i privlačila tek pokojeg turistu u potrazi za jugoslavenskom ostavštinom.

Sviđa mi se baš kakvo jeste jer nisu svuda table koje vam govore kuda ići i što videti“, objašnjava Maria Moreno, 33-godišnja španska dizajnerka interijera i dodaje da bi to mesto „izgubilo svoj šarm kad bi postalo turistička atrakcija“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter