Izvor:
01.06.2024 u 18:20
2

BEĆIROVIĆ PROTIV RAZDRUŽIVANJA: Mirno razdruživanje je eufemizam za napad na mir i državu

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović reagovao je na najave pokretanja sporazuma o tzv. mirnom razdruživanju, prenosi Anadolu.

„Organi bh. entiteta Republika Srpska nikada neće imati sagovornika za ‘mirno razdruživanje’ niti bilo kakvo drugo ‘razdruživanje’, jer niko nema pravo ni pomisliti da razgovara o podeli i uništenju države Bosne i Hercegovine. Država Bosna i Hercegovina nije nastala ‘udruživanjem’ u Dejtonu. Kontinuitet države Bosne i Hercegovine precizno je normiran odredbama međunarodnog i nacionalnog prava. Bosne i Hercegovine je bilo i pre i posle Dejtona, a entiteti nisu ni postojali pre Dejtona i bez njega ne mogu ni postojati“, rekao je Bećirović.

Dodao je da institucije države Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice imaju jasne obaveze u pogledu zaštite mira i ustavnog poretka.

„Svi koji nasrnu na državu biće pre ili kasnije poraženi. Zagovornici antiustavne politike moraju znati da se rušenje ustavnog poretka kažnjava dugogodišnjom kaznom zatvora. Nijedan odgovoran bosanskohercegovački zvaničnik ne sme ni na pisarniciprimiti nikakav papir o tzv. ‘sporazumu o razdruživanju entiteta RS i FBiH’. Na takav skandalozni i antidejtonski papir ne smeju da odgovore politički zvaničnici. Na njega trebaju adekvatno da reaguju nadležni pravosudni organi Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik međunarodne zajednice i drugi međunarodni faktori koji garantuju Dejtonski mirovni sporazum“, dodao je Bećirović.

On tvrdi da međunarodnu i domaću javnost treba „podsetiti da kad god su Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i drugi velikosrpski protagonisti koristili termine ‘mirno’ i ‘mir’, iza toga su povlačili poteze koji su bili njihova suprotnost.“

„Zato moramo jasno objasniti da je sintagma ‘mirno razdruživanje’ eufemizam kojim se pokušava ublažiti jedna opasna, destruktivna i zločinačka namera. Eufemizam ‘mirno razdruživanje’ suštinski znači: rušenje mirovnog procesa i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini i regionu; kršenje temeljnih normi međunarodnog i nacionalnog prava; podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH; pokušaj uništenja punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine; pretnju novim genocidom i zločinima protiv čovečnosti“, nabrojao je, između ostalog, Bećirović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “BEĆIROVIĆ PROTIV RAZDRUŽIVANJA: Mirno razdruživanje je eufemizam za napad na mir i državu”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter