Izvor: tanjug
28.07.2022 u 14:50
0

BIŠČEVIĆ O POSETI VUČIĆA JASENOVCU: „Hrvatska nema ništa protiv, ali…“

Hrvatska je odavno osudila zločine počinjene u Jasenovcu i nema ništa protiv posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali kada se za to steknu uslovi, da ta poseta ne izazove nove polarizacije, rekao je ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Hido Biščević.

„AKO TREBA, ODVEŠĆU JA VUČIĆA U JASENOVAC“: Milanović prvi put komentariše neostvarenu posetu Spomen području

On je u rekao da za Vučićevu privatnu posetu Jasenovcu nisu poštovane standardne diplomatske procedure, te tako, kaže, nije reč o zabrani, prenose mediji. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Nema Hrvatska ništa protiv poseta Jasenovcu, jer je Hrvatska svoj odnos prema Jasenovcu davno definisala, iskazujući pijetet prema žrtvama i osuđujući počinjene zločine – rekao je Biščević.

Ali dodaje da poseta Jasenovcu treba da se obavi kada se steknu uslovi za to i na nacin koji „neće izazvati nove polarizacije“, a koji će jačati razumevanje i uzajamnost, ne pricizarajući kakavi uslovi.

Takođe, na pitanje da li bi primio protestnu notu Srbije da je bio u ambasadi, što je otpravnica poslova ambasade Hrvatske odbila, Biščević kaže da je, kao i svaki diplomatski predstavnik, i otpravnica poslova postupila prema uputstvima Ministarstva svoje zemlje, te ističe potrebu proširenja pogleda na međusobne odnose.

On navodi da Hrvatska i Srbija „žive“ i da će verovatno još dugo živeti u paralelnim istorijama.

Na pitanje može li se desiti da Hrvatska svojim bilateralnim pitanjima blokira napredak Srbije ka EU, Bišcević ističe da taj napredak isključivo zavisi od nje same i njene političke volje.

– A, ako se i kad se tokom pregovaračkog procesa ustanovi da Srbija ne ispunjava neke pregovaračke uslove u pojedinim poglavljima, tada to nije i neće biti bilateralno pitanje s Hrvatskom – poručio je Biščević i dodao da Hrvatska ima jasan strateški interes da se Srbija približi Uniji.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter