Izvor: Blic
08.08.2024 u 17:39
0

BUGARSKA ZAKONOM ZABRANILA LGBTQ PROPAGANDU: Protesti ispred parlamenta u Sofiji oglasila se i EU

Bugarski parlament usvojio je zakon o zabrani "LGBTQ+ propagande" u školama, što je izazvalo talas protesta i osuda grupa za ljudska prava.

Izmenom obrazovnog kodeksa zemlje, koju je uvela krajnje desničarska partija Preporod i koju su podržale proevropske stranke, zabranjuje se „propaganda, promocija ili podsticanje“ LGBTQ+ ideja i stavova u školama, bez navođenja detalja.

REŠENJE ZA LJUBAVNI PROBLEM VREDNO 80 HILJADA EURA: Uhapšeni Srbi u Makarskoj zbog prevare

Zakon je usvojen nakon što je u sredu za njega glasalo 159 od 240 poslanika parlamenta.

 

Ispred zgrade parlamenta u Sofiji danas i u sredu održani su protesti protiv zakona, prenose lokalni mediji.

Grupa za zaštitu prava pripadnika LHBTQ+ zajednice širom EU Zabranjene boje (Forbidden Colours), sa sedištem u Belgiji, osudila je usvajanje zakona, za koji je rekla da predstavlja „direktan napad na osnovna ljudska prava LGBTIQ+ pojedinaca, posebno dece“.

Bugarski zakon sličan je zakonima koji su usvojeni u Rusiji i Mađarskoj poslednjih godina, „a u kojima se napadaju prava pripadnika zajednice LGBTQ+ i ukida njihova viljivost u školama“, prenosi Politko.

Mađarski zakon su pred Evropskim sudom pravde osporili Evropska komisija, Evropski parlament i više od deset zemalja EU.

Portparol Komisije rekao je za „Politko“ da je Komisija upoznata sa zakonom, ali ne može da ga komentaiše, dodajući da ostaje „nepokolebljjiva u svojoj posvecenosti borbi protiv diskriminacije, nejednakosti i izazova sa kojima se suočavaju LGBTIQ pojedinci“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter