Izvor: Politika
09.10.2024 u 11:15
0

ČIJA JE ODGOVORNOST: Tužilaštvo istražuje uticaj kamenoloma na tregediju

Spasioci su u Buturović Polju kod Konjica našli telo još jedne žrtve prošlonedeljnih poplava. U ovom mestu oko dve stotine spasilaca traga za nestalima. Do sada su u tom mestu nađene tri žrtve koje još nisu identifikovane, a traga se za još dve osobe.

Područje Jablanice, Konjica, Kreševa, Fojnice i Kiseljaka pogodile su u petak katastrofalne poplave u kojima je poginulo više od 20 osoba. U BiH je juče, javlja TV N1, bio Dan žalosti zbog stradanja stanovništva u tom delu Federacije BiH, prenosi Beta.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Boris Trninić izjavio je da su slike koje se mogu videti u Donjoj Jablanici nakon poplava slike strave i užasa, kao i da je potraga za nestalima nastavljena.

„Potraga u ovakvim uslovima je jako spora. To nije klasična poplava gde imamo vodu i mulj. Na terenu postoji razni materijal i to nam jako otežava potragu”, naveo je Trninić i dodao da je putni pravac prema Mostaru i dalje zatvoren, prenosi Tanjug.

Vatrogasac-spasilac iz Crne Gore Goran Tripković je rekao da njihov tim nastavlja potragu na terenu na kojem su, kako se sumnja, najmanje dva vozila sa više osoba.

U izjavi za TV Adrija precizirao je da je reč o kombiju sa nekoliko osoba i automobilu u kojem su, kako se pretpostavlja, bili strani državljani.

Nakon što su vlasti Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) otvorile istragu o kamenolomu iz kojeg je bujica odnela stenje i sravnila Donju Jablanicu u Federaciji BiH, kada je život izgubilo najmanje 20 osoba, a za nestalima se još traga, postavlja se pitanje ko je nadležan za kamenolom. Mediji u BiH su proteklih dana izveštavali da iza kamenoloma stoji sarajevska kompanija „Sani Jablanica”, čiji je vlasnik izvesni Dženan Honđo. Odgovore traže i iz Karton revolucije, pokreta građana. Aktivisti Adi Selman i Nedim Musić kažu da ljude u Donjoj Jablanici nije ubila samo poplava, nego ilegalni kamenolom lokalnog tajkuna kojem je rad dozvolio „raspali sistem”. Musić ističe da ljudima u Fojnici i srednjoj Bosni nije samo poplava uništila domove, nego ilegalna gradnja, seča šume i ilegalne vikendice na Vranici koje su totalno poremetile prirodu, zaustavile vodotoke i napravile katastrofu, a što su dozvolili opština Fojnica, Srednjobosanski kanton i Vlada Federacije BiH. Musić navodi da se „katastrofa mogla izbeći da su predstavnici raspalog sistema radili svoj posao i bilo šta preduzeli, a nisu”.

„Baš kao što niko ništa nije preduzeo ni pre pola godine kad smo ukazali na istu situaciju u kamenolomu „Bijela” mostarskog tajkuna Hase Perkušića”, podseća Selman. Reč je o slučaju iz aprila ove godine, kada je u tom kamenolomu došlo do odrona, pri čemu su tri automobila, u kojima srećom nije bilo ljudi, pala u jezero.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter