Izvor: AGENCIJE
30.05.2024 u 19:33
0

DODIK KRENUO U OTCEPLJENJE: Vlada RS imenovala Radnu grupu za izradu sporazuma o mirnom razdruživanju sa Federacijom BiH

Vlada Republike Srpske (RS) odlučila je danas da imenuje Radnu grupu za izradu Sporazuma o mirnom razdruživanju RS sa Federacijom Bosne i Hercegovine.

Zadatak radne grupe je da sačini Predlog sporazuma o mirnom razdruživanju RS sa Federacijom BiH koji će Vlada RS predložiti Narodnoj skupštini RS, saopštila je Vlada RS, prenosi RTRS.

U Radnu grupu su imenovani ministar pravde i potpredsednik Vlade RS Miloš Bukejlović, ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan, pravobranilac RS Milimir Govedarica, pravni predstavnik RS Lazar Stjepanović, generalni sekretar u Kabinetu predsednika RS Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar Vlade RS Dalibor Panić, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Dragan Stanković i direktor Poreske uprave Goran Maričić.

Radna grupa imenovana je sedam dana nakon što je Vlada RS najavila plan o mirnom razdruživanju.

Predlog je stigao istog dana kada je Generalna skupština UN-a usvajala Rezoluciju o Srebrenici, i to upravo u gradu o kome se raspravljalo.

„Zadatak radne grupe je da sačini Predlog sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske sa Federacijom BiH koji će Vlada Republike Srpske predložiti Narodnoj skupštini Republike Srpske“, saopšteno je nakon sednice Vlade RS u četvrtak.

Za „mirno razdruživanje“ koje je predsednik RS Milorad Dodik u više navrata spominjao, morao bi se promeniti Ustav BiH i predvideti mogućnost referenduma o tom pitanju, za što su potrebni glasovi dve trećine poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, podseća RSE.

Osim što bi na to trebalo da pristanu predstavnici Bošnjaka i Hrvata, saglasna bi morala biti i međunarodna zajednica, pre svih članice Saveta bezbjednosti – Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska – bez čije podrške nema prijema u Ujedinjene nacije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter