Izvor: Tanjug
15.12.2020 u 08:45
0

DODIK: Nema promene Dejtona bez saglasnosti svih

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u ponedeljak da je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom razgovarano o Dejtonskom sporazumu i istakao da taj sporazum nije napravljen da bude promenjen i ukinut bez saglasnosti svih strana u BiH, a to su dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je sinoć na zajedničkoj konferenciji sa Lavrovom u istočnom Sarajevu, zatražio i ukidanje Kancelarije visokog predstavnika.

„Mi smo dugo godina izražavali protivljenje međunarodnom intervencionizmu viskog predstavnika i zato tražimo danas da Kancelarija visokog predstavnika i on sam budu ukinuti“, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je na današnjem sastanku razgovarano o „dobrim odnosima“ Republike Srpske i Rusije i da je konstatovano da nema otvorenih pitanja.

PROČITAJTE I…

SVE EPIDEMIOLOŠKE MERE NA JEDNOM MESTU: Ova pravila biće na snazi narednih mesec dana

Vučić danas na polaganju temeljca za Tojo tajers u Inđiji

PROBLEM O KOM SE MORA VODITI RAČUNA: Korona zbog trombova ubija s odloženim dejstvom

SZO: Od ukupnog broja obolelih od korone, 14 odsto su medicinari

LAĐEVIĆ OBJASNIO TAČNU PROCEDURU: Šta da radi i KUDA DA IDE svako od nas ako test pokaže da je pozitivan na koronu!

On je istakao da mu je čast što je Lavrov došao u Republiku Srpsku na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma i zahvalio Rusiji na ulozi u kreiranju i dolasku do sporazuma, a posebno za njegovu afirmaciju.

„Ta podrška je bila veoma važna i dovela je do toga da zaista znamo da u svetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma“, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne želi i ne prihvata članstvo BiH u NATO-u.

Poručio je da se RS neće pridružiti sankcijama protiv Rusije i istakao da Republika Srpska nije tražila nikakvu podršku za secesiju od BiH, za šta, kako je naveo, neki pokušavaju da je optuže.

Govoreći o evropskim integracijama sa ministrom Lavrovom, Dodik je rekao da „postoji nekakva saglasnost u BiH“, dodaje bosanski portal Klix.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

 

„Mišljenje sa 14 tačaka upravo sprečava integracije. Traženje da se uradi nešto suprotno Dejtonu i Ustavu BiH danas je neprihvatljivo“, zaključio je Dodik.

 

S obzirom na to da se Lavrov prvo sastao sa njim u Vladi RS-a u Istočnom Sarajevu, Dodik je kazao da je „danas ministar u poseti RS-u, a sutra BiH“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter