Izvor: sputnik
07.06.2024 u 19:32
0

DODIK ŽELI U BRIKS: Ako Sarajevo mora na Zapad i Srpska može ka BRIKS

Ekonomska saradnja sa zemljama BRIKS bi samo donela benefite i Srpskoj, i BiH, a ona ni na koji način ne bi značila kršenje Dejtonskog sporazuma, ocena je sagovornika Sputnjika.
Republika Srpska namerava da se približi BRIKS i ojača bilateralne odnose sa Ruskom Federacijom, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac.

Saradnja sa BRIKS bi donela benefit i Sarajevu

Pored toga, kako je istakao, Banjaluka je zainteresovana i za proširenje interakcije sa BRIKS, a želela bi i da obezbedi dodatne rute za isporuku gasa iz Ruske Federacije u Republiku Srpsku.
Profesor Stevica Deđanski kaže da Srpska želi da iskoristi dobre odnose koje već ima sa zemljama globalnog Juga, a da bi BiH odbijanjem saradnje sa BRIKS bila samo na gubitku ali da su u Sarajevu zaslepljeni Amerikom i Evropskom unijom, i ne vide da propuštaju neke stvari koje mogu da idu u korist njihovih građana.
„Zato će Republika Srpska da iskoristi benefite koje ima sa zemljama BRIKS i Ruskom Federacijom, dakle, sa zemljama koje su suverene i koje nisu pod uticajem Zapada,“ kaže Deđanski.
To što Sarajevo pokušava da anulira važnost odnosa Srpske i Ruske Federacije, napominje profesor, pre svega ide njima na štetu, jer se danas na primer svako bori da dobije što bolju i što povoljniju cenu gasa.
„S druge strane, imati neke investicije sa te strane ne znači će Srpska nešto uraditi protiv Dejtonskog sporazuma i da će ga prekršiti. To samo znači da će članice BRIKS zahvaljujući regularnom stavu Srpske prema tim zemljama i time što iskazuje poštovanje prema njima i prema međunarodnom pravu omogućiti da neke stvari dobija povoljnije,“ ističe Deđanski.
Kakao kaže, to je zapravo ono što nervira zvanično Sarajevo, a Srpska samo treba da pazi da ne napravi neku proceduralnu grešku da se ne bi njeni neprijatelji za to uhvatili, ali treba da se trudi da ima što bolju saradnju sa BRIKS i njenim članicama.
Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara podseća da Republika Srpska i Rusija već imaju potpisan sporazum o slobodnoj trgovini.
„To Srpskoj omogućava da svoje proizvode plasira ne samo na tržište Rusije već i na tržište svih država BRIKS. Tako isto te države nisu sprečene da svoje usluge i proizvode sprovode i plasiraju u Republici Srpskoj,“ objašnjava Kozomara.
Prema njegovim rečima, u tom delokrugu saradnje BRIKS i RS ne bi došlo do kršenja Dejtonskog sporazuma.
Ministar Košarac je u intervjuu za rusku Gazetu ukazao i na značaj izgradnje gasovoda „Nova istočna konekcija BiH- Srbija“ uz učešće ruskih kompanija. Kako je rekao, puštanje u rad ovog gasovoda moglo bi dati dodatni zamah privredi Republike Srpske i Federacije BiH, ali je nažalost, projekat blokirao bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović.
Košarac je dodao da je inicirao razmatranje u Savetu ministara BiH pitanje ulaska BiH u BRIKS, koje su potom blokirali predstavnici političkog Sarajeva čime je, smatra on, bošnjačka elita još jednom pokazala potpunu lojalnost Zapadu.
Predsednik Srpske Dodik je u Sankt Peterburgu, pred sastanak s predsednikom Putinom, rekao da će zatražiti da se razmotri mogućnost učešća Republike Srpske na sledećem samitu BRIKS.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter