Izvor: SPUTNIK
23.07.2024 u 11:20
0

DODIKOVO OBEĆANJE: Srpska će istrajati da Rusiji ne budu uvedene sankcije

Republika Srpska će istrajati u tome da Ruskoj Federaciji ne budu uvedene sankcije, poručio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i istakao da bi u suprotnom Srpska izgubila i obraz i velikog prijatelja.

„Izgubili bismo i obraz i tradicionalno prijateljstvo. Ukoliko bi se pridružili sankcijama, a od Zapada bi Srpska dobila ekspanziju pritisaka i zahteva prema ovom prostoru s ciljem da nas izbrišu“, jasan je Dodik.

Ovako, kazao je predsednik Republike Srpske, u Savetu bezbednosti, na primer, od stalnih članica „imamo dva prijatelja – Rusiju i Kinu“.
Govoreći o globalnoj situaciji, Dodik je istakao da je svet u neredu i da ništa nije isto kao što pamtimo.
„Ne kažem da je to bilo dobro, ali ovo nije dobro. Ti stalni pritisci u svetu gde se dešavaju sukobi, determinišu se i na to kako mi radimo“, kaže Dodik.
Za uključenost Evrope u rat u Ukrajini, Dodik je rekao da se to odražava na ovaj prostor.
„Sve je počelo isporukom ćebadi, a završilo se isporukom raketa“, naveo je predsednik Republike Srpske.
Zato, ističe, „mi moramo da razumemo suštinu tog sukoba koja je bitna“, a to je činjenica da je Rusija upozoravala da se ne dozvoli ulazak Ukrajine u NATO. Pa, dodao je, i sama činjenica da je Merkelova priznala da je Minski sporazum bio „skrivalica“, govori kakva je bila njihova namera.
„Oni imaju aspiraciju prema mineralima kojima Rusija raspolaže. Zapad nema sirovina. Zato oni moraju da se šire prema Istoku i to datira još od Napoleona… Tu ništa nije nejasno, ali se prave namere skrivaju, pa se od nas traži da uvodimo sankcije Rusiji, a mi kažemo – ne“, jasan je Dodik.
Podsetivši na dešavanja iz 90-tih, Dodik je istakao da je Kosmet bio samo poligon za vežbu za ovo što se sada dešava.
„Na nama su vežbali i pripremali se za Rusiju. Tih devedesetih su nama samo uvežbavali, a krajnji cilj im je bio Rusija. Nećemo uvoditi sankcije Rusiji, ne smemo da izgubimo ni obraz ni tradicionalno prijateljstvo. To je politički proces i u njemu ne smemo da gubimo tradicionalne prijatelje“, kazao je Dodik.
Osvrnuvši se na to što mu spočitavaju da je nekada bio blizak američkoj administraciji, Dodik to ne poriče i ističe da je još davno, dok je studirao političke nauke u Beogradu, od mnogo umnijih glava naučio da, „ako neprijatelja ne možeš da pobediš, pokušaj da mu se približiš“.
„Moj primarni cilj je da očuvam važnost Srpske“, poručio je Dodik.

Dodik pozvao Srbe u SAD sa pravom glasa da glasaju za Trampa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uveren je u pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD i pozvao sve Srbe, koji žive u Americi i imaju pravo glasa, da glasaju za bivšeg američkog predsednika.
Kada Tramp dođe ponovo na vlast, doći će i do smene Bajdenovih ambasadora, iako je, kako kaže, ovaj u BiH već odlazeći.
Za američkog diplomatu Majkla Marfija kaže da ne govori istinu kada kaže da Republika Srpska nema pravo da predlaže mirno razdruživanje, jer Dejtonom je definisano da se strane u BiH mogu dogovoriti o svemu.
Marfi, prema rečima Dodika, svoju poziciju koristi za lični obračun.
„Znam da je to sa njihove strane nerealno, ali to je jedini cilj. Imamo BiH koja ništa ne nudi. Racionalno je izvući se iz toga. Zbog toga smo predložili mirno razdruživanje“, rekao je Dodik.
Pojašnjava da je BiH kao brak koji ne funkcioniše.
„Nema razloga da Srbi ostanu u BiH. Ne dobijamo ništa osim problema. Splet okolnosti je takav da je ovde Marfi koji pravi probleme. Marfi je odlučio da se obračuna sa mnom putem sankcija“, naveo je Dodik.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter