Izvor: KURIR
20.05.2024 u 09:40
0

HELIKOPTER KOJI JE PAO U IRANU KORISTI I HRVATSKA POLICIJA! Već je bilo nesreća tih američkih letelica, poslednja prošle godine

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je predsednik Ebrahim Raisi, koji je stradao u vazduhoplovnoj nesreći zajedno sa šefom diplomatije i još sedam osoba, leteo helikopterom Bel 212 američke proizvodnje.

Vojni analitičar CNN Sedrik Leighton kazao je kako bi vreme moglo da bude ključan faktor u padu helikoptera koji se desio juče u iranskoj pokrajini na granici s Azerbejdžanom.

– a Imate maglu, imate kišu, imate niske temperature. Na temperaturama ispod 10 stešeni Celzijusa na većim visinama postoji mogućnost zaleđivanja lopatica rotor– rekao je Lajton i dodao da postoji mogućnost i potencijalnog kvara motora.

Ovaj helikopter se prvo proizvodio u SAD, a zatim u Kanadi, a ovu letelicu koristi i vazduhoplovna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Osim hrvatske policije, Bel 212 koristi i japanska Obalska straža, agencije za provođenje zakona i vatrogasne službe u SAD, tajlandska policija i mnogi drugi.

Poslednja kobna nesreća Bela 212 bila je u septembru 2023., kada se privatna letelica srušila u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter