Izvor: Nova
27.10.2024 u 13:09
0

HELIKOPTERI PSI I SPECIJALNE JEDINICE TRAGAJU ZA UBICOM: Već se govori da je i srpska policija uključena u potragu

Alija Balijagić (65) iz Bijelog Polja, osumnjičen za dvostruko ubistvo, silovatelj i razbojnik koji je u zatvoru proveo više od pola života, uhapšen je do kasno sinoć, iako su, kako navode nadležni, sve raspoložive policijske snage bili uključeni u potragu za njim i elitnim vojnim jedinicama.

Balijagić je navodno ukrao pušku kojom se sumnjiči da je ubio Milanku i Jovana Madžgalje, meštani sela Sokolac kod Bijelog Polja tvrde da je danima boravio na tom području, ali da policija ništa nije preduzela.

Sumnja se da je Balijagić u petak uveče, oko 21.30 časova, u bjelopoljskom selu Sokolac ubio Milenku Madžgalj (69) i njenog brata Jovana Madžgalja (60), a potom pobegao.

Policija ga je, navodno, danima tražila zbog krađe, a pre ubistva je u tom selu proveo skoro ceo dan.

Naoružan puškom, predstavljajući se kao lovac koji traži izgubljenu stoku, obilazio je domaćinstva, da bi se na kraju nastanio kod Madžgalja. Nakon što je ispraćen, navodno je upucao Jovana kroz prozor kuće, a zatim razbio vrata i pucao u njegovu sestru.

Policija, kojoj su meštani tog planinskog sela iznad Tomaševa najmanje deset dana prijavljivali da se sumnjivi muškarac šeta sa puškom po katunu i okolnim šumama, obilazi kuće i njih, došla je tek kada je Balijagić ostavio dve žrtve iza sebe

Prema istim informacijama, oružje je ukrao pre nekoliko dana iz kuće jednog muškarca iz Belorusije, u koju je prethodno provalio.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je pre ubistva na Sokocu Balijagić viđan i u Baricama i Pizanoj jeli.

Za ubicom je, navodno, sinoć tragala i srpska policija, zbog saznanja da se u pograničnom selu Slatka čuli pucnji…

Potraga

Uprava policije (UP) zvanično je saopštila da su sve raspoložive snage uključene u potragu za ubicom.

Na terenu su policija, interventne jedinice, antiteroristička jedinica policije (PTJ), specijalna jedinica policije (PJP), granična policija, starešine svih sektora UP koji rukovode i koordiniraju potragom, dronovi, helikopteri, psi tragači.

Gotovo cela policija koristila je termovizijske kamere u potrazi, a helikopteri MUP-a su tokom dana nadletali nepregledne šume i sela Vraneške doline.

U potragu se sinoć uključio i Odred za posebne namene, elitna specijalna jedinica Vojske Crne Gore, čiji su pripadnici upućeni na područje za kojim se traga za Balijagićem.

Tek nakon što su mediji objavili Balijagićevu fotografiju, juče oko 16.00 časova oglasila se Policijska uprava, gde je saopšteno da bi se ovaj Bjelopoljac mogao dovesti u vezu sa izvršenjem dvostrukog ubistva u zaseoku Sokolac, kod Tomaševa u Bijelom Polju.

„U ovoj fazi istrage, Uprava policije, na osnovu zakonskih propisa i odgovarajuće saglasnosti nadležnog tužilaštva, objavljuje fotografiju lica za kojim se traga, te obaveštava i apeluje na javnost da ukoliko vidite ovo lice, istu informaciju odmah prijaviti, odnosno obavestiti policiju pozivom na dežurni broj Odeljenja bezbednosti Bijelo Polje 067/184-844 ili besplatni broj 122, najbližu policijsku stanicu ili na drugi način.

„Građani mogu anonimno prijaviti policiji podatke o ovom licu pozivom na ove brojeve“, saopšteno je juče popodne iz Uprave policije.

I tada su apelovali na građane Bijelog Polja, posebno na meštane sela Vraneške doline, da budu oprezni, ostanu u svojim kućama i ne dozvoljavaju ulazak nepoznatih lica.

U selima je vladao strah

Predsednik Mesne zajednice (MZ) Tomaševo Vesko Gogić rekao je juče za Novosti da meštani Sokoca, Čokrlije, Barice, Lijeska od petka uveče žive u velikom strahu od Balijagića, koji je na tom području već deset dana, ali da policija nije učinila ništa da ga pronađe.

„Ovo je užasan zločin bez presedana ubijanja nevinih poštenih ljudi, koji su prethodno nahranili i napojili ubicu. Danima se kretao po selima i deset dana policija ništa nije radila da ga pronađe. Naređeno nam je da ne izlazimo iz kuća, niko ne zna ni do kada. I žrtve zločina su bile zaključane, pa ih je upucao kroz prozor, što je neverovatno“, rekao je Gogić.

On je dodao da su posledice realne opasnosti po stanovnike, a posebno decu, nesagledive, pogotovo što se Balijagić već deset dana viđa sa puškom i  predstavlja se kao lovac koji je izgubio pse.

I meštanin Dragan Grba potvrdio je da su komšije prijavljivale da se Balijagić kreće po tim selima, ali da policija nije reagovala. „Balijagić je bio u pokretu nekoliko dana i Milija Zejak ga je prijavio pre tri dana, ali se niko nije javljao. Sinoć, kada nisi mogao da vidiš prst ispred oka, preleteli su helikopterom, a danas ih nema“, rekao je juče Grba.

Ko je kriv?

Policija u ovom trenutku zna da je Balijagić naoružan.

Dan nakon dvostrukog ubistva postavlja se i ključno i pitanje – da li je policija adekvatno reagovala kada su dobili brojne pozive iz sela da se sumnjiv čovek pojavio na katunu, kao i šta je i na koji način zakazalo u celokupnom sistemu bezbednosti.

Više sagovornika Vijesti iz Uprave policije potvrdilo je da su nakon višednevnih poziva meštana odmah pretpostavili da je riječ o Aliji Balijagiću, za koji se znalo da je decenijama višestruki povratnik u izvršenju teških krivičnih dela, razbojnik koji je sejao strah u bjelopoljskim selima, silovatelj…

Osim toga, policiji je bilo poznato da je Balijagić izvršio i krađu oružja u kući jednog Bjelopoljca, da je naoružan i  opasan, ali to nije bilo dovoljno da se pre zločina krene u potragu za njim.

Upućeni u sistem bezbednosti vjeruju da je u tom slučaju verovatno zakazao sistem i da je policija loše postupala uprkos brojnim prijavama meštana da naoružani sumnjivac luta po njihovom selu.

„Očigledno da je izostala ozbiljnija, blagovremena i planirana potraga, ali i policijska upornost da sa svom raspoloživom operativom krene i uhapsi opasnog Balijagića“, tvrdi izvor Vijesti iz policije.

Policijske patrole nakon poziva obilazile su selo ali tokom posete Sokolcu nisu ga pronašli

Tek kada se u selu dogodio zločin na planinsko-šumskom terenu poslata je uniformisana policija, pripadnici elitnih jedinica PTJ i PJP, Granička policija, a potragom rukovode starešine iz svih sektora sistema Uprave policije.

Osim potrage jedno od bitnih pitanja je i da li će neko iz Regionalnog centra sever i sistema Uprave policije odgovarati za postupanje policije tokom višednevnih potrage za Balijagićem, koji godinama seje strah u okolnim selima…

Veliko je pitanje kada je i da li je Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju uopšte obaveštavano da meštani sela iznad Tomaševih dana zovu i prijavljuju naoružanog čovjeka jer se boje za bezbednost.

Naložena obdukcija i veštačenje tragova

Viša državna tužiteljka Vanja Rakonjac nakon uviđaja naložila je da se tela ubijenih Madžgalja pošalju na obdukciju, a tragovi uzeti sa lica mjesta na vještačenje  danilovgradskom Forenzičkom centru.

Iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju saopšteno je da je tužiteljka u petak veče, oko 22 časa, policija obavestila da su u mestu Sokolac, smrtno stradali Milenka i Jovan Madžgalj.

„Državna tužiteljka je dana 26.10.2024. godine sa OPS OB Bijelo Polje i službenicima Forenzičkog centra Crne Gore, izvršila uviđaj užeg i šireg lica mesta, kojom prilikom su uzeti tragovi koji će biti predmet vještačenja u Forenzičkom centru u Danilovgradu. Naložena je obdukcija tijela pok. M.M i J.M. u cilju utvrđivanja okolnosti pod kojima je nastupila smrt. Prilikom vršenja uviđaja konstatovano je da su M.M i J.M. lišeni života upotrebom vatrenog oružja”, saopštili su iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Dodali su da se po nalogu državnog tužioca preduzimaju mere i radnje u cilju utvrđivanja indentiteta učinioca krivičnog dela i njegovog pronalaska.

„Nakon prikupljanja dokaza od značaja za utvrđivanje okolnosti pod kojima se događaj desio i nakon utvrđivanja identiteta učinioca javnost će biti blagovremeno obaveštena. Uviđaj je u toku”, kazali su iz VDT Bijelo Polje.

Lovci da ne ometaju policiju

Iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore pozvali su lovce da se danas uzdrže od odlaska u lov, kako bi olakšali policiji potragu za ubicom, za kojim se traga od petka uveče.

„U slučaju dodatnih potreba nadležni organi će tražiti pomoć“, saopštili su iz te Uprave sinoć, nekoliko sati nakon što su prvobitno pozvali lovce da pomognu policiji.

Robijao 38 godina

Prema kaznenoj evidenciji Balijagića, u koju su Vijesti imale uvid, taj Bjelopoljac u protekle četiri decenije osuđivan je više puta za izvršenje više krivičnih djela, a sudovi u Crnoj Gori i Srbiji izricali su mu dugoročne kazne zatvora, ukupno oko 38 godina.

U maju 2016. godine Balijagić je osuđen na sedam godina zatvora, zbog optužbi da je 30. oktobra 2015. godine tri puta silovao tada sedamdesetšestogodišnju staricu, u njenoj kući u jednom bjelopoljskom selu.

Osuđivan je zbog krađa, razbojništva, nasilja, nedozvoljenog držanja oružja, napada na policajce…

Prije 21. godine uhapšen je u akciji tadašnjih Specijalnih antiterorističkih jedinica, i to nakon višednevne potere za i tada naoružanim razbojnikom, za koje su tragali zbog serije krađa i razbojništava u selima u pograničnom pojasu, na tromeđi Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Balijagić je u junu 1982. godine osuđen na 30 dana zatvora, naredne godine na godinu, pa na šest meseci robije. Već 1984. godine bjelopoljski sud izrekao mu je kaznu od dve godine i osam meseci zatvora, zbog nanošenja teških tjelesnih povreda.

Uslovno je osuđen 1986. godine, tri meseca do godinu dana zatvora, a 1988. godine osuđen je na godinu i šest meseci.

Tri godine kasnije suđeno mu je na dva suda – 8. avgusta 1991. osuđen je na dve godine i tri meseca, a 7. novembra iste godine na godinu dana.

Godinu dana zatvora dobio je i 1992. godine, dok je 1993. osuđen na pet godina i šest meseci.

U Osnovnom sudu u Bijelom Polju osuđen je 21. februara 2003. godine na godinu dana zatvora, a 1. jula iste godine Okružni sud u Užicu ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i 10 meseci.

U novembru iste godine osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od dve godine, u tri predmeta u kojima je optužen.

Balijagić je 21. marta 2008. godine zbog teške krađe osuđen na dvije godine zatvora, a 26. septembra iste godine na još tri mjeseca.

Osuđen je i za nedozvoljeno držanje oružja.

Sedam godina kasnije, u jesen 2015. godine, izvršio je više provala u bjelopoljskim selima, a potom upao u kuću jedne starice, u kojoj je živela sama, udario je lampom po glavi, tri puta silovao i pretio da će zakolji je ako prijavi.

Uhapšen je krajem novembra iste godine pošto je pucao u pravcu policajaca koji su ga primetili…

„Svesni smo uznemirenosti građana“

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović rekao je juče da su svesni uznemirenosti i zabrinutosti građana, posebno onih koji žive na području Bijelog Polja i okoline, da razumeju njihov strah, ali i žele da ih uvere da su svi njihovi napori usmereni na to da obezbede sigurnost svakog pojedinca i pronađu počinioca.

Dodajući da mu je žao zbog tragičnog događaja, on je rekao da je većina objekata u okolnim selima pod policijskom kontrolom i da je lokalno stanovništvo obavešteno o neophodnim merama predostrožnosti.

Predsednik Skupštine Andrija Mandić napisao je na društvenoj mreži X da je uveren da će zločinac u najkraćem mogućem roku biti uhvaćen i priveden pravdi.

„Želim da izrazim iskreno saučešće porodici ubijenih brata i sestre Jovana i Milanke Madžgalj u ovom bolnom trenutku“, rekao je Mandić.

On je apelovao na stanovnike Tomaševa i Bijelog Polja da ostanu u svojim kućama dok zločinac ne bude uhvaćen.

Poglavar Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić izrazio je saučešće porodici.

„U ime Islamske zajednice i svoje lično, porodici Madžgalj izražavam iskreno saučešće povodom tragedije i teškog ubistva dvoje nevinih ljudi. Potrebni su nam stroži zakoni kako se takvi neljudi ne bi usuđivali da čine ovakva grozna i nehumana dela“, napisao je Fejzić na Iksu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter