Izvor: kurir
29.06.2024 u 09:28
0

HRVATI POBESNELI ZBOG USVAJANJA REZOLUCIJE O GENOCIDU U JASENOVCU: Oglasio se Zagreb, stigla i uvijena pretnja o članstvu u EU

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da se odluka Crne Gore da usvoji Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac i logorima Dahau i Mauthauzen ne može se smatrati dobronamernom i dobrosusedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku i da nije u skladu s deklarisanim ciljem članstva Crne Gore u Evropskoj uniji.

– Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je Crna Gora odlučila da zanemari pozive Republike Hrvatske da ne politizira žrtve Jasenovca i ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore. Republika Hrvatska smatra neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija namera nije izgradnja kulture sećanja i pomirenja, već instrumentalizacija sećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije – navodi se u saopštenju.

Hrvati tvrde da je Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac i logorima Dahau i Mauthauzen odgovor na rezoluciju o Srebrenici.

CRNA GORA USVOJILA REZOLUCIJU O GENOCIDU U JASENOVCU: 41 poslanik ZA, jedan PROTIV!

 

Podsećamo, za usvajanje rezolucije glasao je 41 poslanik za, jedan protiv. Nije bilo uzdržanih.

Odmah po usvajanju Rezolucije, oglasio se i predsednik Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić, poručio da se u usvajanje rezolucije niko nije mešao sa strane.

– Ovo je rezultat našeg dogovora i naše ideje. Niko se u ovo nije mešao sa strane. Voleo bih da moje sunarodnike iz Beograda i Banja Luke na Petrovdan dočekamo u Crnoj Gori, da se bratski pozdravimo i da kažemo da smo mi jedan ozbiljan narod, i da ovaj region ima budućnost – rekao je Mandić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter