Izvor: Kurir
10.06.2024 u 12:36
0

HRVATSKA SE LOŠE POKAZALA: Zemlja koja je poslednja ušla u EU zakazala po pitanju izlaznosti na izborima za Evropski parlament

Frans pres je Hrvatsku, zemlju koja je do sada poslednja ušla u Evropsku uniju, označio kao državu čiji birači su se najmanje pokrenuli da izaberu svoje evroposlanike, pošto je izlaznost bila svega oko 21 odsto.

Agencija se poziva na rezultate koje je jutros objavila EU.

HITNO OTKAZAN LET ER MONTENEGRA: Posada prekinula poletanje kada se čuo tup udarac u MOTORU

Na izbore za Evropski parlament juče je izašlo samo 21,34 odsto hrvatskih birača, znači manje od jednog od četiri i manje nego na evropskim izborima 2014. i 2019. godine.

Pretposlednja po slaboj izlaznosti je Litvanija s 28,9 odsto izašlih da glasaju, a sledi Bugarska sa 31,8 odsto, ukazuje francuska agencija.

Sa druge strane liste, Belgija vodi po najvećoj izlaznosti u EU sa 89,2 odsto, a sledi Luksemburg (82,3 odsto) i Malta sa 72,8 odsto.

Frans pres podseća da je među zemljama EU glasanje obavezno u Belgiji, Luksemburgu, Grčkoj i Bugarskoj.

Agencija ukazuje da Hrvatska od 3,8 miliona stanovnika šalje 12 poslanika u Evropski parlament, da je najviše glasova dobila konzervativna desna Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) sa 34,6 odsto, čime je osigurala šest mesta.

Na drugom mestu su socijalisti iz SDP sa četiri poslanika i 26 odsto glasova, a za njima sledi desničarski nacionalistički Domovinski pokret (DP) sa 8,8 odsto glasova i levičarska ekološka stranka Možemo (5,9 odsto) koji su dobili po jedno poslaničko mesto, prema zvaničnim podacima izbora.

U 2019. godini HDZ i SDP su svaka imali po četiri mesta a druge dve partije nisu postojale.

Ostatak mesta otišao je tada drugim partijama.

Hrvatska nikad nije masovno izlazila da glasa za evropske izbore, u 2014. godini, godinu dana posle njenog ulaska u EU glasalo je 25,24 odsto državljana Hrvatske, a 2019. godine njih 29,85 odssto.

AFP ukazuje da su Hrvati tek završili parlamentarne izbore i da se vraćaju na izbore krajem godine da izaberu predsednika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter