Izvor: Alo.rs
14.02.2021 u 21:42
0

Hrvatska tek sada kreće vakcinaciju: Prvo su na redu strariji od 80 godina! A Srbija već daje DRUGE doze!

Od sutra bi se vakcinisanje protiv COVID-a 19 trebalo provoditi prema Protokolu vakcinisanja koji je tokom vikenda sastavljen u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), a koji rešava situacije kada u dozi ostane „viška“ vakcina, a nije dostupan niko ko je na redu po listi prioriteta.

Redosled vakcinacije ostaje onakav kako ga je već ranije Vlada utvrdila, a Protokol i Inspekcija Ministarstva zdravstva trebali bi zaustaviti pojavu vakcinacije preko reda koja je, pokazuje sve veći broj slučajeva, poprilično uzela maha.

– U Protokolu piše da u slučaju da neko iz bilo kojeg razloga nije došao na vakcinisanje, ili ako je neko odbio vakcinisanje vrstom cepiva koja mu je ponuđena, kao i ako iz bilo kojeg drugog razloga nije potrošena cepivo, treba pozvati sedećeg ko je sledeći na listi po prioritetima – kaže direktor HZJZ-a Krunoslav Capak koji je u telefonskom razgovoru Jutarnjem otkrio kako bi Protokol koji je ispisan na svega stranicu i po trebao sprečiti buduće zloupotrebe.

Stariji prvi na redu

Capak napominje kako su u Protokol stavljeni prioriteti jednako onako kako su navedeni u planu za vakcinaciju. Najprije su stariji od 80 godina, pa stariji od 70, pa stariji od 65 godina s hroničim bolestima, pa mlađi koji imaju hroničnu bolest rizičnu za teže oblike.

PROČITAJTE JOŠ: 

NESREĆA na Zrenjninskom putu: Auto se prevrnuo na krov

PARLAMENTARNI IZBORI NA KiM: ZATVORENA BIRAČKA MESTA! Na severu izlaznost 70 odsto

Određen mu PRITVOR: Milačić osumnjičen za odavanje službene tajne!

Crnogorci uhapšeni na Jahorini: NISMO DEO ŠKALJARSKOG KLANA

Princ Filip položio venac u Marićevića jaruzi u Orašcu: Čestitao građanima praznik!

Napominje i kako niko nije radio kombinacije za situacije ako je neko stariji od 60 godina, a ima hroničnu bolest koja je izuzetno rizična kao što je hipertenzija ili pretilost. Takvi nisu stavljeni u prvenstvo. Mogli bi se posebno bodovati, no Capak smatra da to nema smisla. Kada bi bilo dovoljno cepiva, svi bi se brzo vakcinisali.

Da bi se mogla voditi evidencija o ovakvim slučajevima kojima se „poserećilo“ napraviti će se korekcije programa tako da se u elektronsku evidenciju vakcinacije mogu uneti i ovakvi podaci. – Pokraj osobe, njenog imena i prezimena, OIB-a, matičnog broja, staviće se rubrika za napomene i tu će se upisati da je osoba vakcinisana zato što je ostala doza viška u vijalici. O tome će postojati elektronski zapis – kaže direktor HZJZ-a.

Ovakvi izuzeci će se morati predvideti jer cepiva imaju kratak rok trajanja nakon što se otvore. Capak je podsetio kao u Phizerovom cepivu ima šest doza i kada ga se jednom stavi na sobnu temperaturu i otvori, mora se potrošiti u roku od dva sata. U temperaturi frižidrera može stajati šest sati. Moderna i AstraZeneca imaju deset doza i šest sati od kada se otvore imaju rok trajanja.

Predlog Protokola za vakcinaciju HZJZ je još u nedelju poslao Ministarstvu zdravstva i on bi se sutra trebao usvojiti i objaviti na web stranicama Ministarstva kao službeni dokument koji propisuje pravila prilikom vakcinacije.

Inspekciji Ministarstva zdravstva sutra trebaju biti dostavljeni svi suspektni podaci o vakcinisanju osoba koje nisu bile na redu, nego su zaštitu od zaraze koronavirusom dobile preko veze. Ministar zdravstva Vili Beroš naložio je informatičarima koji održavaju elektronsku bazu podataka o vakcinaciji da „pročešljaju“ registar i izvade sve one slujčajeve koji ne spadaju u prioritete. Premda Zakon o zaštiti podataka informatičarima ne daje uvid u ime osoba koje su vakcinisane, iz podataka o njihovoj dobi i mestu gdje su primile cepivo te još nekoliko parametara lako se može zaključiti jesu li se vakcinisali preko reda i ko im je omogućio nepripadajuću povlasticu.

– Inspekcija Ministarstva zdravstva će postupati po svim prijavama, a imati će na raspolaganju i sve podatke iz registra koji bi im mogli biti korisni – kazao je ministar Beroš.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter