Izvor: 24sedam
13.09.2024 u 11:30
0

INCIDENT U KOMŠILUKU: Avioni se zamalo sudarili

Još nije poznato ko je kriv za incident

Agencija za civilno vazduhoplovstvo (CAA) saopštila je da ispituje tvrdnje o incidentu u kom su dva aviona umalo došla u opasnu blizinu iznad Skoplja 7. septembra ove godine.

PRVI SNEG U HRVATSKOJ: Upaljeni svi meteoalarmi na Jadranu!

Prema protokolu, nadležne vlasti prvo obaveštavaju M-NAV, koji je odgovoran za kontrolu letenja, nakon čega se procenjuje ozbiljnost događaja.

– Ako je, ne daj Bože, reč o ozbiljnom incidentu, uključuje se Komisija za istraživanje vazdušnih nesreća i ozbiljnih incidenata – prenosi skopski portal SDK.

M-NAV, makedonska organizacija za kontrolu letenja, nije dala komentar o tome da li je istraga pokrenuta, niti navela koje mere su preduzete.

Podaci sa sajta Flightradar24 pokazuju da su se avioni dve aviokompanije gotovo sudarili iznad Međunarodnog aerodroma Skoplje 7. septembra u 18.32. Jedan je leteo iz Madrida za Istanbul, dok je drugi bio na ruti iz Dalaman-a za londonski aerodrom Getvik.

Prema portalu, 30 sekundi pre nego što su se avioni razdvojili, nalazili su se na istoj visini od 11.000 metara. Kratko pre razdvajanja jedan avion je dostigao visinu od 11.071 metara, dok je drugi pao na 10.812 metara. Vazduhoplovna pravila nalažu vertikalni razmak od 610 metara između aviona.

I dalje nije jasno zbog čega su se avioni našli na istoj visini – da li je problem bio u kontroli letenja ili u grešci pilota.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter