Izvor: Telegraf.rs
15.11.2020 u 22:41
0

ISPLIVALI DETALJI SLUČAJA KOJI POTRESA REGION: Se*sualni predator namamio devojčicu i zatočio čak na Floridi

Seksualnom predatoru pomogao je otac, o svemu se saznalo tek nakon 2 godine.

Vabio ju je tačno godinu dana. Dopisivali su se preko društvenih mreža.

Silno je hteo da se vide. Kada je na kraju pristala, kupio je avionsku kartu i krenuo na put dugačak 8.500 kilometara. Na put prema Hrvatskoj – ovako počinje svoj opširni izveštaj o slučaju.

U Zagreb je stigao u četvrtak 14. juna 2018. i odmah dogovorio sastanak. Devojka mu je verovala, ali uskoro će njeno ime puniti stubac nacionalne evidencije nestalih osoba.

Mlada 16-godišnja devojka iz središnje Hrvatske biće oteta i odvedena u SAD, na Floridu, kako bi bila seksualno roblje.

Ovaj stravičan slučaj o kojem se nije znalo reporteri Nedeljnog otkrili su pre nekoliko dana kada su dobili dojavu da su federalni agenti američkog Ministarstva za nacionalnu bezbednost, zaduženi za borbu protiv kriminalnih organizacija koje ilegalno iskorišćavaju američki putnički, trgovinski, finansijski i imigracioni sistem, na Floridi uhvatili Jordana Jisadea Pulida i njegovog oca Roberta Santanu-Himeneza pod optužbom da su u okrug Pasco severno od grada Tampe na Floridi doveli maloletnu žrtvu iz Hrvatske kako bi je seksualno zlostavljali.

Ako se dokažu optužbe, preti im minimalno deset godina, a možda čak i doživotni zatvor.

Jordan Jisade Pulido, 26-godišnjak, i njegov 61-godišnji otac, prema optužnici koju je protiv njih podnela tužiteljka Lisa M. Thelwell iz tužilaštva u Tampi na Floridi, terete se po nekoliko tačaka. Optužnica je već primljena na sudu u Tampi i u njoj stoji da je gotovo godinu dana putem interneta vabio 16-godišnjakinju s područja središnje Hrvatske na to da se upusti s njim u seksualne odnose.

U optužnici se, s obzirom na to da se radi o maloletnoj osobi, ona navodi kao „Victim 1“ (Žrtva 1), a ceo slučaj pokrenut je kao deo projekta „Sigurno detinjstvo“, nacionalne inicijative koju je 2006. godine pokrenulo američko Ministarstvo pravosuđa u borbi protiv rastuće epidemije seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja dece. Ceo projekt vodi Kancelarija državnog tužioca, a osim saveznih tela SAD-a, u projekat su uključena i brojna lokalna udruženja i organizacije.

– Svesno su nagovarali, podsticali, mamili i prisiljavali žrtvu koja nije navršila 18 godina radi seksualne aktivnosti, a počinili su zločin – navodi se u optužnici.

PROČITAJTE I OVO

NOVE MERE PROTIV KORONE Evo šta je odlučila Vlada Srbije! (VIDEO)

VUČIĆ: Nema zatvaranja granica sa Srpskom i BiH

NEDELJNI HOROSKOP Lavovima sledi neverovatna promena, a kod Rakova funkcioniše samo ljubav!

Osim što traži da ih porota proglasi krivima, tužilaštvo u optužnici predlaže da im se i oduzme imovina. I otac i sin smatraju se nedužnima dok im se ne dokaže krivica.

Prema istrazi protiv oca i sina, čiju kopiju ima Nedeljni, Pulido je u junu 2018. putovao u Hrvatsku s isključivom namerom da seksualno iskoristi maloletnu devojku. Prema navodima istražitelja, Pulido je devojku upoznao godinu dana ranije putem društvenih mreža i s njom je počeo prijateljstvo. No, nije se zaustavio na tome.

Otputovao je u Hrvatsku 14. juna 2018. godine kako bi uživo upoznao devojku. Kada su se susreli, prema navodima, imali su seksualne odnose, iako je znao da je devojka maloletna.

Sama optužnica, radi zaštite identiteta maloletne osobe, ne navodi konkretne poteze tog Amerikanca kubanskog porekla, ali navodi se da je u julu kontaktirao svog oca Santanu Himéneza.

– Imam prijateljicu s kojom imam seksualne odnose. Ona živi u istočnoevropskoj državi i želim da je dovedem u Sjedinjene Američke Države – pisalo je u poruci koju je poslao ocu.

Otac mu je pomogao i u julu te godine devojka je stigla u Tampu na Floridi gde je živela kao Pulidova seksualna robinja.

Prema navodima američkih medija, u tom trenutku hrvatskoj policiji je javljeno da je na području središnje Hrvatske nestala 16-godišnja devojka.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova „Jutarnji“ je samo dobio potvrdu da su s američkim vlastima sarađivali na ovom slučaju, ali ništa više radi zaštite maloletne žrtve. Ni to je li devojka vraćena iz SAD, jesu li joj roditelji dopustili da otputuje iz Hrvatske, kako je dobila vizu i brojna druga pitanja na koja nisu dobili odgovor.

– Obaveštavamo vas da radi zaštite privatnosti maloletne žrtve ne možemo iznositi detalje kriminalističkog istraživanja, odnosno odgovoriti na vaša pitanja. Međutim, možemo potvrditi da je hrvatska policija, nakon prijave roditelja, sprovela kriminalističko istraživanje tokom kog je sve relevantne informacije razmenjivala s nadležnim policijskim agencijama u Sjedinjenim Američkim Državama – stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću MUP-a RH, uz napomenu da bi otkrivanje pojedinosti o tom slučaju i žrtvi u medijima predstavljalo krivično delo.

U celom slučaju angažovani su Uprava policije i Interpol, a od nadležnih policijskih agencija u SAD-u, angažovani su i savezni agenti Homeland Security Investigations (HSI) koji su počeli da istražuju slučaj.

Jedini trag koji su hrvatske vlasti imale bile su društvene mreže devojčice i Pulidovi kontakti u Sjedinjenim Državama.

Tada su agenti HSI-ove IT jedinice počeli da sarađuju s Kancelarijom za međunarodne poslove američkog Ministarstva pravosuđa kako bi saznali identitet svih Amerikanaca koji su pre dve godine putovali u Hrvatsku.

Otac znao šta sin radi

Nakon više od dve godine istrage agenti HSI uspeli su da identifikuju Jordana Jysadea Pulida, kubanskog porekla, kao osobu koja je navodno odgovorna za prisiljavanje hrvatske maloletnice na seksualne odnose. Prema istrazi protiv Pulida, njegov otac Roberto Santana-Himénez znao je šta njegov sin radi s hrvatskom devojkom koju je, prema optužnici držao u zatočeništvu.

No, za delovanje im je trebala i potvrda saveznog sudije.

Dobili su je 24. septembra 2020, a sama akcija je pokrenuta 1. oktobra. Otac i sin vrlo su brzo uhapšeni, a devojčica je, prema tvrdnjama tamošnjih medija, spasena.

Zaplenjeni su telefoni i računari koji su ostali kao dokaz o alatima koje je koristio za kontaktiranje s devojkom putem društvenih mreža, a agenti HSI istražuju je li Pulido prisilio maloletnu devojku iz Hrvatske na seksualne odnose s drugim muškarcima na području Tampe na Floridi.

Još uvek nije određeno kada će biti prvo ročište u ovom šokantnom slučaju, a sudija je odbio molbu uhapšenih da suđenje dočekaju na slobodi.

Helencu Pirnat Dragičević, pravobraniteljku za decu, pitao za ovaj slučaj.

– Ne možemo komentarisati nijedan konkretan slučaj. Do vašeg obraćanja nismo imali informaciju o ovom slučaju i skladno našem zakonskom ovlašćenju ćemo od nadležnih tela zatražiti izveštaje kako bismo pratili njihova postupanja. Stav naše Kancelarije je da se seksualni zlostavljači dece trebaju strogo kažnjavati jer se tako detetu pruža svojevrsno zadovoljenje time što počinitelj dobija primerenu kaznu za zlo koje mu je naneo, a s druge strane šalje se jasna poruka i počinitelju i drugima da se zlostavljanje deteta neće tolerisati. Niska kazna za seksualno zlostavljanje šalje lošu poruku žrtvi i čini je bespomoćnom jer očekivana zaštita izostaje, a ujedno obeshrabruje drugu decu da prijave takvo nasilje. S druge strane, niska kazna ohrabruje zlostavljača da ponovi delo – navodi pravobraniteljka.

Na pitanje može li se u ovom konkretnom slučaju govoriti i o odgovornosti roditelja, je li neko zakazao, pravobraniteljka Pirnat Dragičević naglašava da je u slučajevima poput ovoga, kada dete nasedne na mamac seksualnih predatora i postane žrtva seksualnog iskorišćavanja, uvek razlog neefikasna prevencija.

Uzrok može biti u porodičnim prilikama deteta koje mogu uključivati disfunkcionalnost porodice ili roditeljsko zanemarivanje, ali i deca koja odrastaju u brižnoj sredini takođe mogu postati žrtve seksualnih predatora. Stoga je veoma važno decu edukovati kako da prepoznaju rizike i opasnosti na internetu, ali i opasnosti od seksualnog nasilja uopšteno i kako da reaguju i zaštite se u takvim situacijama. Nažalost, kvalitetni edukativni programi prevencije nisu pod jednakim uslovima dostupni svoj deci u školama, pa to i dalje zavisi od prilika u školi i entuzijazmu pojedinaca.

A koliko konkretan slučaj pokazuje da deca mogu biti žrtve kad se upuštaju u komunikaciju s nepoznatima na internetu i šta govori o modusima zlostavljača te što bi savetovala deci i roditeljima, pravobraniteljka za decu upozorava:

– Digitalni svet naša je svakodnevica i današnja deca u njemu odrastaju često nesvesna rizika da mogu postati žrtve zlostavljanja i iskorištavanja. Deca i mladi često ne znaju, ili zaboravljaju, da objavljivanjem svojih podataka – informacija o sebi, fotografija, video zapisa – otvaraju brojne mogućnosti seksualnim predatorima. Fotografije mogu biti korišćene i dalje distribuirane kao deo materijala polnog zlostavljanja i iskorišćavanja dece koji se deli na darknetu ili drugim mestima na internetu, specijalizovanim za deljenje takvih sadržaja. Uočeno je da mladi, posebno devojke, sve učestalije komuniciraju s nepoznatim osobama koje su vešte u mamljenju dece i koje različitim načinima, pritiskom ili manipulacijom, navode decu na dobrovoljno izvođenje seksualno eksplicitnog ponašanja koje snimaju web kamerom. Tako prikupljeni sadržaji neretko se koriste za ucenu deteta koje u takvim slučajevima postaje lak plen i za zlostavljanje u realnom svetu – kazala je.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter