Izvor: Kurir
25.08.2024 u 12:00
0

OVAKVA TAKTIKA PRITISKA ZASLUŽUJE SVAKU OSUDU: Hrvatska novinarka na crnoj listi Kremlja

Rusija je zbog antiruske politike sankcionirala devet institucija i 32 osobe iz Hrvatske, uključujući i Danielu Draštatu Flok, vršiteljku dužnosti urednice programa Hrvatske televizija 1 i 2 te dugogodišnju novinarku i urednicu emisije "Prizma".

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije u ponedjeljak je objavilo da uvodi sankcije za nekoliko konsultantskih firmi i sličnih institucija koje, kako je navedeno. pomažu Vladi Ujedinjenog Kraljevstva da sprovodi antirusku politiku, a sankcije podrazumevaju i zabranu ulaska u Rusiju.

VOZILO NAKON SUDARA U KOMADIMA: Užas u Stablini

Na listi se našla i HRT-ova urednica Daniela Draštata Flok, koja je rekla da joj nije jasno zašto je sankcionisana jer se na poslu nije bavila temema koje su povezane s Rusijom i ruskom invazijom na Ukrajinu.

Draštata Flok jedna je od tri osobe povezane s londonskom nevladinom organizacijom Media Diversity Institute (MDI), koja medijima pomaže da kvalitetnije i odgovornije izvještavaju o etnicitetu, religiji, seksualnosti i drugim osetljivim pitanjima. Rusi su sankcionisali i osnivačicu i izvršnu direktorku MDI Milicu Pešić te profesora novinarstva i jednog od bivših poverenika MDI Džona Ovena.

„Na koji način me saradnja s MDI, koji se inače bavi promocijom kvalitetnog i nepristranog izveštavanja o različitim manjinskim grupama, temom koja mi je godinama u fokusu, dovela na listu novinara i stručnjaka kojima je zabranjen ulaz u Rusiju, verovatno će mi zauvek ostati misterija. Naime, ruskom politikom bavim se samo na nivou onzumiranja vesti. No, ovakva taktika pritiska koja je usmerena prema bilo kojem novinaru, zaslužuje svaku osudu“, rekla je Draštata Flok.

 

MDI je odbacio optužbe Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije te konstatovao da se to što mu se stavlja na teret kosi s njegovim principima i vrednostima. MDI je dodao da se zalaže za slobodu izražavanja te da vrednuje raznolikost i inkluziju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter