Izvor: RTRS
07.06.2024 u 20:56
0

PUTIN PROTIV OTCEPLJENJA SRPSKE: Rusija ne menja stav u vezi sa Dejtonskim sporazumom

Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da njegova zemlja ne menja stav u vezi sa Dejtonskim sprazumom i da smatra da je Dejton osnov za očuvanje situacije u Bosni i Hercegovini, ali i za razvoj, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

Putin je u razgovoru sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Sankt Peterburgu kazao da je stav Rusije pozntat.

Naveo je da su ingerencije u Dejtonskom sporazumu fiksirane i dodao da će Rusije doprineti tome.

On je naglasio da treba raditi na dodatnom unapređenju saradnje Republike Srpske i Rusije.

Dodik je naglasio da Moskva stoji iza nastojanja RS da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma i istakao da je Putin pun prijateljstva i razumevanja.

„Rusija je garant Dejtona i ponašala se u skladu sa slovom Dejtona“, kazao je Dodik.

Istakao je da je Rusija veoma razočarana nepartnerstvom i sporazumima sa Zapadom, jer je Zapad potpuno devastirao sve sporazume koji su dosad postignuti, kao što su Minski sporazumi.

„Zapad je zloupotrebio dobru volju Rusije da očuva stabilnost i mir“, kazao je Dodik.

Napomenuo je da su on i Putin konstatovali da globalna zajednica nije podržala inicijative koje su išle za tim da se zloupotrebi mehanizam iz poslovnika o radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u vezi sa Srebrenicom.

„Rusija je po tom pitanju principijelna, ona je govorila da to neće pomoći, da to neće pomiriti ljude, da će napraviti još veće unutrašnje probleme i bila je u pravu, a Nemačka i druge zemlje nisu bile u pravu“, rekao je Dodik.

Naveo je da je Putin uputio pozdrave srpskom narodu i da će se njih dvojica sastati još jednom do kraja godine.

Dodik: Putin pun prijateljstva i razumevanja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je posle današnjeg sastanka s ruskom predsednikom da je Putin „pun prijateljstva i razumevanja“, kao i da je „Rusija garant Dejtona i ponašala se u skladu sa slovom Dejtona“.

Dodik je rekao i da je na sastanku konstatovano da „globalna zajednica nije podržala inicijative koje su išle za tim da se zloupotrijebi mehanizam iz poslovnika o radu Generalne skupštine UN u vezi sa Srebrenicom“.

„Rusija je po tom pitanju principijelna, ona je govorila o tome da to neće pomoći, da to neće pomiriti ljude, da će napraviti još veće unutrašnje probleme. Rusija je bila u pravu, a Nemačka i druge zemlje nisu“, kazao je on, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

Dodao je i da je Putina obavestio da će u subotu biti održan Svesrpski sabor, dodavši da je Putin „uputio pozdrave srpskom narodu“. Najavio je da će do kraja godine imati još jedan sastanak s Putinom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter