Izvor: KURIR
28.06.2024 u 17:24
0

REZOLUCIJA O JASENOVCU ĆE BIT USVOJENA: Greh je zaboraviti na žrtve, poručuje Mandić

Na dnevnom redu današnje sednice parlamenta Crne Gore je Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, koji su potpisala 43 poslanika parlamentarne većine.

Poslanici su sa 42 glasa za usvojili da je Skupština prihvatila predlog da se raspravlja o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu. Rasprava je u toku.

Ranije danas održana je vanredna sednica kolegijuma Predsednika Skupštine. Takođe, predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu prošao Odbor za ljudska prava i slobode. Sedam glasova je bilo za.

Mandić: Verujemo da će se Rezolucija usvojiti, greh je zaboraviti na žrtve

Mandić je u svom govoru tokom sednice, govoreći o pomenutoj rezoluciji, kazao da postoje žrtve koje su stradale na pravdi Boga.

Takođe je poručio je da će njegov koalicioni partner Milan Knežević predložiti amandman po kome će se predlog zvati „Rezolucija o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mathauzen“.

„Mi verujemo da će Rezolucija biti usvojena. Greh je zaboraviti na žrtve i na njihovu istinu i kada ih više nema. Njihov glas je glas kulture sećanja svakog slobodnog i odgovornog društva“, poručio je on.

Prema njegovim rečima, Rezolucija nije tu da sudi, već da se bolje razume saznanje da je zlo samo zlo, bez obzira ko ga je počinio.

VEĆINA JE PODRŽALA PREDLOG: Poslanici odlučuju o rezoluciji o genocidu u Jasenovcu

„Ova rezolucija može doprineti samo većoj toleranciji. Za koaliciju ZBCG i srpski narod jako važna Rezolucija o genocidu u Jasenovcu. To je poziv na sećanje. Kada pogledamo unazad vidimo da nema bezgrešnih i nevinih. Ne zaboraviti, znači sećati se”, poručio je Mandić.

Poručio je da na ovaj način žele da pošalju poruku poštovanja prema precima.

„Ova Rezolucija nije ni na štetu, ali jeste na korist. Crna Gora će biti prva zemlja na svetu koja je usvojila Rezoluciju o Jasenovcu i osudila taj genocid. Prilivegija ovog parlamenta je danas na Vidovdan da usvoji ovu rezoluciju”, naveo je Mandić.

Mandić je takođe poručio da usvojenom rezolucijom žele da pošalju poruku o složnoj, pomirenoj i srećnoj Crnoj Gori.

„Ne želim niko da ovu rezoluciju zloupotrebi i ne želim da vređamo ikoga“, zaključio je predsednik Skupštine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter