Izvor: TANJUG
13.01.2024 u 08:03
0

ŠMIT PONIŽAVA BIH: Najavljeno Šmitovo nametanje izmena Izbornog zakona ponižavanje BiH

Ili je smrt za vrat ili su u igri velike pare, pa je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Kristijan Šmit toliko zapeo da BiH dodatno ponizi i još više je učini „zemljom sa posebnim potrebama“, namećući joj nešto što nema ni u jednoj zemlji u Evropi, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik reagujući na najavljeno Šmitovo nametanje izmena Izbornog zakona.

HOROR U HRVATSKOJ: Bolesnoj majci naplaćivala pranje veša i struje, evo koju je kaznu dobila

„Naime, različiti oblici elektronskog glasanja postoje u 11 zemalja u Evropi, a koristi se samo u četiri države članice EU. Ali, korišćenje biometrije na glasačkom mestu ne postoji ni u jednoj evropskoj državi“, napisao je Dodik na platformi X (Tviter) i dodao da to postoji u nekim zemljama Afrike i Južne Amerike, prenela je RTRS.

Prema trenutno dostupnim informacijama, dodao je on, najveći broj država u Evropi je, posebno nakon izbora 2016. i 2017. u SAD, Francuskoj i Velikoj Britaniji i navoda o uplitanju drugih država u izbore, zadržao samo način glasanja „papir i olovka“. Istakao je da je stav OEBS-a izričit – korišćenje biometrije u izbornom procesu je neprihvatljivo. „Stvar je vrlo jednostavna – kada očitate biometriju i očitate listić, negde ostane memorisano za koga je birač glasao. I nemojte reći da je sistem zaštićen – nije.

Čim postoji server, postoji i memorija. Zašto onda toliko insistiranje da BiH i u ovome bude mimo sveta? A, ključno pitanje, kakve veze s integritetom izbornog procesa ima Šmit?“, zapitao se Dodik. Predsednik RS ocenio je da bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović nije u koordinaciji sam sa sobom kad priča o Republici Srpskoj, BiH, Rusiji i Americi i da bi bilo dobro da se sastavi i konačno shvati da živi u BiH koja je sastavljena i od Republike Srpske.

„Upravo zbog toga svaki dan mora da piše o Republici Srpskoj i tako pokazuje da bez nje ne može ništa. Ni levo ni desno, a pogotovo ne da uradi bilo šta jednostrano“, napisao je Dodik na platformi X (Tviter). Dodik je naglasio da se Bećirović uzda u odgovor Zapada, poziva na nasilje i onda tvrdi da se bori protiv potencijalnog nasilja. „Gotovo da zvuči kao politički Amerikanac. Od Amerike smo do sada videli samo pretnje silom. Vidimo to i svuda u svetu, šta rade i koji su im interesi.

Sva ova njihova naklapanja koja slušamo u poslednje vreme mogla bi voditi ka tome da komentarisanjem neke BiH i dizanjem tenzija na ovom prostoru pokušavaju prikriti sve svoje neuspehe na globalnom planu, baš ono što Bećirović kaže da radi Rusija“, poručio je Dodik. On je naglasio da oni pričaju o međunarodnim sporazumima, a prvi su ih srušili i u BiH i na KiM.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter