Izvor: Kurir
07.06.2024 u 10:03
0

SVEŠTENIK SLAO PORUKE EKSPLICITNOG SADRŽAJA MALOLETNICIMA, PA DOBIO OTKAZ: Biskupija sprovela radikalne mere

Požeška biskupija zabranila je obavljanje svešteničke službe jednom svom svešteniku iz Slavonije. Sve se dogodilo nakon što je sveštenik tokom 2022. godine 16-godišnjaku slao poruke eksplicitnog sadržaja.

CI“Hajde da se večeras nađemo i malo provozamo mojim automobilom“ samo je jedna od poruka koju je mladić tad dobijao od svog župnika.

SIPA ISPITUJE ZBOG POVERLJIVIH DOKUMENATA: Sarajevski novinar biće saslušan zbog objavljivanja dokumenta o boravku Danila Vučića u BiH

Roditelji su odlučili da slučaj predstave medijima pre tačno godinu dana. Prepričavajući traumu koja je zadesila njihovu porodicu, govorili su o trenutku kad je jednog dana njihov sin došao u kuću sav uznemiren.

„Sveštenik je došao tu gde živimo, na početak ulice, i naše dete ga je srelo putem. Kad je došao do njega, sveštenik je otvorio prozor automobila i rekao: ‘Ja sam, sa mnom si se dopisivao, uđi u automobil’. On je pobegao kući i rekao nam šta je bilo“ prepričali su tad roditelji.

Inače, njihov sin nije znao da se dopisivao sa sveštenikom preko jedne popularne aplikacije u kojoj se koriste pseudonimi. Roditelji su rekli i kako je njihov sin imao veliko poverenje u sveštenika, opisali su ga kao duhovnog vođu svog sina.

Ceo slučaj je, osim policiji, prijavljen i Požeškoj biskupiji, koja je brzo reagovala i udaljila sveštenika iz malog mesta u Slavoniji.

„Nisu hteli da nam kažu gde je, osim da je u samostanu u blizini i da mu je zabranjeno sve osim sahrana“ rekli su roditelji nakon podnesene prijave.

Antun Škvorčević, požeški biskup, odlučio je da reši ovaj slučaj pre penzionisanja. Kako je potvrđeno, sproveden je crkveni upravni krivični postupak na temelju odredbi Odeljenja za nauku vere.

„Spomenutom svešteniku zabranjeno je vršenje svešteničke službe. Tokom čitavog postupka Požeška biskupija bila je u kontaktu sa porodicom tad maloletne osobe, kojoj još jednom iskazujemo žaljenje zbog neprihvatljivog ponašanja od strane sveštenika“ odgovorili su iz Požeške biskupije.

Ipak, kako nezvanično prenose regionalni mediji, crkvene vlasti kontaktirale su porodicu samo pre godinu dana, kad je sve izašlo u javnost. Posebno zabrinjavajuća situacija bila je i činjenica kako je spomenuti sveštenik tad radio u jednoj školi kao veroučitelj. Ipak, nedugo nakon incidenta dobio je otkaz.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter