Izvor: telegraf
16.08.2024 u 09:52
0

TEMPERATURA MORA NA JADRANU SVE VEĆA: Zabrinjavajući podaci

U Puli je već u 8 sati iznosila 29,2°C

Hrvatska se suočava s još jednim toplotnim talasom, a ovoga leta temperatura mora viša je od proseka za tri do pet stepeni, objavila je Hrvatska radio-televizija (HRT).

U Puli je već u 8 sati temperatura mora iznosila 29,2 stepena. U Rovinju je bilo 28,9 stepeni. Tokom dana su granicu od 28 stepeni probili Dubrovnik, Komiža, Krk, Rab, Malinska, Mali Lošinj… U Malom Jezeru na Mljetu je u 18 sati izmereno 29,9 stepeni. Temperatura mora u Zadru je danas išla do 27,7 stepeni.

Malo gde je temperatura mora danas bila ispod 27 stepeni. Stručnjaci upozoravaju da takav porast dugoročno ostavlja trag na sav život u moru.

Temperatura mora u Jadranu meri se već stotinjak godina, a tokom vekova rasla je i u dubinama za čak dva-tri stepena. Ovoga leta od uobičajenog proseka viša je za tri do pet stepeni. Postavlja se pitanje da li će se biljni i životinjski svet, ali i ljudi, tome moći da prilagode.

„To je poprilično alarmantno zato što deluje na biljni i životinjski svet i na sve nas“, kazao je Ivica Vilibić, okeanograf iz Instituta „Ruđer Bošković“.

Tu situaciju potvrđuju i brojne nove riblje vrste u Jadranu.

„Sad je sve toplije more, vrste iz toplijih mora kroz Suecki kanal dolaze u Istočno Sredozemlje, dolaze polako u Jadran i neke od njih polako postaju autohtone“, rekao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter