Izvor: KURIR
01.07.2024 u 21:03
0

VELIKI TEMPERATURNI ŠOK NA BALKANU: Meteorolog otkrio šta sledi nakon STRAHOVITOG NEVREMENA koje je zahvatilo region

Pred Bosnom i Hercegovinom je osetna promena vremena koju uslovljava ciklon u Jadranu vezan za hladni frontalni poremećaj u prizemlju koji donosi osetnije zahlađenje - u većini zemlje sutra se očekuju za 15 do 20 °C niže temperature u odnosu na danas i juče.

Promena vremena već je stigla do Slovenije i Hrvatske gde je uslovila jače grmljavinske pljuskove i grad, ali i jak do olujni vetar.

Nisu izostale ni materijalne štete usled nevremena.

– Hladni front trenutno napreduje preko severozapada Hrvatske, a po visini se produbljuje visinska dolina preko Italije. Na oko 9 km visine nalazi se jaka mlazna struja. Ovakva postavka nam otkriva razgraničenje između tople i hladne vazdušne mase u blizini naših krajeva pa su temperaturni kontrasti izraženi blizu Bosne i Hercegovine. Pojačava se visinsko jugozapadno strujanje s kojim na prednjoj strani sistema iz smera Italije pristiže sve više vlage otkrivajući nam da je promena vremena blizu. Ona će najpre procuriti narednih sati i aktivirati jači razvoj oblačnosti koji će zahtevati nestabilnosti na severu i severoistoku BiH prema kraju dana. Ipak, kako dolazi noć, dostupna toplotna energija slabi pa bi nestabilnosti na severu BIH trebalo da budu ipak manje izražene nego u susednim zemljama i to najpre u pogledu grada -istakao je Sladić.

To, međutim, ne znači da neće biti prolazno jačih grmljavinskih pljuskova praćenih jakim udarima vetra.

JEZIVI DETALJI UBISTVA BEBE U HRVATSKOJ: Te večeri su slavili, ne znamo šta se dogodilo

Stoga se, naglasio je Sladić, glavnina padavina u većem delu BiH prognozira u rano jutro i prepodne. Jača kiša se očekuje u centralnoj, istočnoj i severoistočnoj Bosni, južno i istočno od sarajevske regije, ali i na istoku i jugoistoku Hercegovine, gde je najveća verovatnoća za grmljavinu.

Jače padavine u kratkom vremenskom intervalu mogu prouzrokovati manja, ali mestimična bujična i urbana plavljenja uglavnom uskih neuređenih vodotokova i manjih potoka.

Sladić je dodao da, što se tiče većih i rasprostranjenijih plavljenja, platforma GloFAS ne signalizira takav scenario. Osim lokalnih problema, uzrokovanih većim količinama kiše u kratkom vremenskom periodu, ne očekuju se poplave širokih razmera, budući da su nivoi većih reka niski.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter