Izvor: blic
13.08.2024 u 12:54
0

ZA 3 DANA OSTALI BEZ 10.000 EVRA: Kompjuterska prevara aktuelna u regionu

Baka kupila kućni aparat za 500 evra, nikad ga nije dobila

Da je kompjuterska prevara i dalje dobar posao za kriminalce pokazuju nedavni slučajevi iz Splita, gde su tri osobe ostale bez više od deset hiljada evra, zbog čega policija ponovo apeluje na građane da budu izuzetno oprezni.

Policija je u ponedeljak saopštila da je 58-godišnja žena ostala bez 500 evra pošto je u martu ove godine preko internet prodavnice kupila kućni aparat, koji je platila bankovnom karticom, ali joj nikada nije uručen. U policiji kažu da je žena pokušala da uspostavi kontakt sa prodavcem, a kada nije uspela, shvatila je da je prevarena za iznos veći od 500 evra.

Sledeća žrtva prevare je 68-godišnji muškarac koji je policiji prijavio da ga je pozvao nepoznati muškarac koji se predstavio kao radnik kompanije za trgovinu kriptovalutama, rekavši da ga je zvao da mu plati kriptovaluta „bitcoin“. S obzirom na to da je 68-godišnjak pre nekoliko godina kupio kriptovalutu, nije posumnjao u poziv, pa je instalirao aplikaciju i po uputstvu nepoznatog muškarca uneo svoje lične podatke i bankovni račun.Nedugo zatim preko mobilnog bankarstva primetio je da je oštećen za 1.400 evra i shvatio da je prevaren.

Takođe, 66-godišnja žena prijavila je policiji da je putem mobilne društvene mreže komunicirala sa osobom za koju je mislila da joj je sin, a koja je tražila da mu isplati novac. Novac je uplatila u dva navrata, a kada je od nje zatraženo da uplati više, posumnjala je i shvatila da je prevarena za više od 8.500 evra.

Policija upozorava građane da ne nasedaju na ovakve i slične vrste prevara, već da budu sumnjičavi i ne uplaćuju novac dok se ne uvere u kredibilitet osobe sa kojom komuniciraju.

– Informišite se, budite oprezni, nikome ne dajte poverenje i lične podatke. Ako sumnjate na prevaru, pozivamo vas da svaki takav način komunikacije prijavite policiji. Posetite sajt veb heroj – Uhvatimo lika sa mreže koji vreba vaše evre i saznajte kako i na koji način da se zaštitite”, poručili su iz splitske policije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter