Izvor: KURIR
22.06.2024 u 09:16
0

„ZA LIKVIDACIJU NA CETINJU KORISTILI SAVREMENU BOMBU SA CRNOG TRŽIŠTA?!“ Eksperti tvrde: Objavljen opšti rat NE BIRAJU SE SREDSTVA

Već 20 godina traje rat između dva crnogorska klana – kavačkog i škaljarskog. U tom periodu ubijeno je više od 60 ljudi, a mržnja i obračuni ni posle dve decenije ne prestaju.

Usred Cetinja juče se desio bombaški napad! Bomba je postavljena na drvo u blizini blindiranog vozila onih koji su bili meta, ispred teretane u kojoj su vežbali. Nastradali su Duško Roganović (36) i Petar Kaluđerović (20), koji se povezuju sa škaljarskim klanom. Dvojica su ranjena – Tanasije Jovanović i Mihailo Borozan.

Profesor Ilija Kajtez, sociolog i stručnjak za bezbednost, komentarisao je pozadinu i razloge nedavnog bombaškog napada u emisiji „Usijanje“.

– Pozadina je vrlo jasna. Kao što ste rekli na početku, radi se o višedecenijskoj borbi za prestiž između dve lokalne kriminalne grupe. Problem je što te grupe nisu samo crnogorske, već su deo transnacionalnih ruta kriminala, opijata, droge, borbe za tržište. Način likvidacije pokazuje da je borba za prevlast bezkompromisna, bez pravila i bez ikakvih etičkih normi – rekao je Kajtez.

Profesor Kajtez je naglasio da se ne bira mesto, vreme ni način likvidacije, što pokazuje da su ove grupe u otvorenom ratu gde ne mare za posredne žrtve.

– Gospođa od 66 godina je pogođena gelerom. To znači da su objavili opšti rat gde se ne biraju sredstva – dodao je.

Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost, detaljno je opisao kako funkcioniše izvršavanje ovakvih napada.

– Kriminalne grupe često imaju članove sa vojničkim ili policijskim iskustvom koji znaju kako da koriste eksplozivne naprave na neobičan način. Uvek postoji element profesionalizma. Kada se pogledaju aktivnosti ovih grupa, vidimo da izvršioci imaju izuzetno dobru vojničku obuku i dobro barataju naoružanjem. U ovom slučaju, eksploziv je postavljen na drvo jer je auto bio blindiran – objasnio je Miletić.

Ratomir Antonović, doktor pravnih nauka i kriminolog, istakao je da je crno tržište preplavljeno raznoraznim vrstama eksplozivnih naprava.

– Nažalost, crna tržišta su puna nedozvoljenih eksplozivnih naprava i dugih cevi. U Crnoj Gori je to posebno prisutno zbog blizine mora i mogućnosti dopremanja tih naprava. Crna Gora je poznata po nezakonitoj trgovini od 90-ih godina, a danas predstavlja meku za kriminalne organizacije – rekao je Antonović.

Antonović je dodao da je eksploziv lako dostupan na crnom tržištu i da se može aktivirati sa velike udaljenosti, čak i nekoliko kilometara, pomoću savremenih tehnologija poput mobilnih telefona.

– Eksplozivne naprave se mogu aktivirati na velike udaljenosti. To više nije problem sa savremenom tehnologijom – dodao je.

Svi gosti emisije su se složili da su napade izveli iskusni profesionalci.

– To su ljudi sa velikim znanjem kriminalnog delovanja i ne treba ih potcenjivati. Oni raspolažu kvalifikovanim znanjima koje ne poseduje običan čovek, što im omogućava da obavljaju ova krivična dela na vrlo profesionalan način – rekao je Antonović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter