Izvor: kurir
11.08.2024 u 11:58
0

ZAGREB IZDVAJA MILIJARDU EVRA ZA NAORUŽANJE: Hrvatska kupuje 30 novih tenkova

Ministarstvo odbrane i Glavni štab Oružanih snaga Hrvatske vode pregovore s nemačkom kompanijom KMW o nabavci novih tenkova Leopard 2A8!

Hrvatska vojska trenutno u svom sastavu ima oko 70 tenkova M84 za koje izvori navode da su u vrlo dobrom stanju i da se kvalitetno održavaju, međutim, uveliko se razmišlja o zameni. Jutarnji saznaje da je minimalna količina koja bi se za početak ugovorila oko 30 komada.

Cena jednog Leoparda je prema dostupnim podacima oko 25 miliona evra.

Oružane snage i Ministarstvo odbrane Hrvatske već duže vreme pokušavaju da nađu način opremanja kopnene vojske novim modelom tenka. Raspravljalo se o mogućnosti da Hrvatska svoje tenkove M84 donira Ukrajini, a da zauzvrat od saveznika dobije polovne Leoparde ili neki drugi model tenka, ali prema svemu sudeći to nije opcija.

Za sada nije poznato da li bi Hrvatska kupovala tenkove sama ili sa nekom drugom članicom NATO saveza. Češka će recimo kupiti 77 tenkova Leopard 2A8 sa Nemačkom što će spustiti cenu. Nemačka je u tom paketu pre mesec dana donela odluku o nabavci 105 Leoparda 2A8 u vrednosti od 2,9 milijardi evra.

Tenk Leopard 2A8 prvi put je predstavljan u maju prošle godine na vojnom sajmu u Češkoj. Proizvođač tvrdi da u odnosu na prethodnike 2A8 ima poboljšano naoružanje, mobilnost i zaštitu. Glavna prednost mu je top od 120 mm L/55 sa glatkom cevi i sa naprednijim sistemom upravljanja paljbom i mogućnošću ispaljivanja šireg spektra municije. Tenk ima i mogućnost programiranja detonacije municije tokom leta ili u trenutku udara. Takođe je opremljen mitraljezom kalibra 7,62 mm.

STIŽE I HIMARS

Hrvatska vojska biće u sledećih nekoliko godina opremljena višecevnim raketnim bacačem M142 HIMARS. Ugovor sa SAD, vredan oko 300 miliona dolara, mogao bi biti potpisan do kraja godine. Zagreb ujedno nabavlja i rakete dalekog dometa i to najverovatnije rakete M30/31 dometa 80 kilometara.

Jutarnji dodaje da Hrvatska u budućnosti želi da kupi i rakete dometa 300 kilometara kojima se modernizacijom domet može podići i do 500 kilometara.

TURISTI DEMOLIRALI APARTMAN: Obračun sa kantama za smeće

HAUBICE

Premijer Andrej Plenković je nedavno potvrdio i skoru realizaciju nabavke samohodnih haubica 155 mm CAESAR. Reč je o programu zajedničke nabavke više evropskih zemalja.

Vojska je prema saznanjima Jutarnjeg vrlo zainteresovana za njihovu nabavku jer bi bila komplementarna s postojećim haubicama PzH 2000. Reč je o izuzetno pokretljivoj haubici kalibra 155 mm montiranoj na terenski vojni kamion 6×6 ili 8×8. Domet je 40 kilometara dok brzina paljbe iznosi šest hitaca u minuti.

Cena jedne konfiguracije za verziju 6×6 iznosi oko pet miliona dolara.

DRONOVI

Ministarstvo odbrane je već krenulo u nabavku borbenih bespilotnih letelica te je najizglednija kupovina turskih letelica Bajraktar TB2. Njihova nabavka koštala bi oko 60 miliona evra. Prvi Bajraktari mogli bi biti isporučeni već sledeće godine.

Cena jednog sistema Bajraktar je oko pet miliona dolara.

Nabavka novog naoružanja koštala bi više od milijardu evra što je više nego koliko je plaćeno 12 aviona Rafal. Hrvatska inače mora da isplati Francuze u tri godišnje rate.

Zagreb do 2027. godine teba da plati Amerikancima još oko 100 miliona evra za kupovinu i modernizaciju vozila Bredli i još 120 miliona evra za četiri nova helikoptera Blek hok.

Jutarnji saznaje da je plan vlade da zacrtani cilj o izdvajanju dva posto BDP-a za odbranu ispuni već 2025. godine što je skraćenje obećanog roka za pet godina.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter