Izvor: Happy BSC
25.04.2022 u 19:36
0

AKTUELNOSTI na TV HAPPY: „Svetu je potreban istinski multilateralizam“

Večeras u emisiji AKTUELNOSTI  UŽIVO na TV HAPPY gostovali su: Zoran Spasić, Direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije i Željko Šajn, dopisnik lista „Politika“ iz Skoplja.

Rat u Ukrajini ušao je u treći mesec.

Kako se ovaj sukob odražava na druge zemlje?

Kakav poredak će biti uspostavljen posle ovotg rata?

O ovim, ali i o drugim aktuelnostima, večeras su naši gosti govorili u emisiji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Željko Šajn, novinar

O sprečenom atentatu na ruskog novinara

-Dobra stvar da je taj novnar ostao živ,  pogotovo tamo gde je ratno područje, tamo nemate zaštitu za novinare, prepušteni ste sami sebi…Ovo je još tragičnije, jer je prema novinaru krenula jedna neonacističa grupa i pokušala sa pretnjom ukaže na neki problem i da oni zastupaju neka određena prava da su oni u pravu, istakao je Šajn.

-Novinar nije taj da pokaže ko je u pravu, a ko nije, već da prikaže objketivnu sliku sa terena, ali na žalost on nije zaštićen….Ovo je još jedan dokaz da novinari imaju snažan uticaj, ili snažniji od oružja i ono što prenese novinar je zastrašujuće u odnosu na one koji vode nepravednu stvar ili koje se plaše prave informacije da izađe na videlo. Nemate razloga se plašite novinara ako ste na pravoj strani ili realnoj strani. Dozvolite mu da ta informacija dođe na videlo i dopre do slušalaca, gledalaca, čitalaca i dobiće se jedna objektivna slika. Tako možete doprineti da vaša istina dođe u javnost, dodao je novinar.

-Rusija i Ukrajina imaju tri pitanja koja moraju da objedine, a to je: odnos ruskog naroda, bezbednosna situacija (odnosno zaštita Ruske Federacije), i treće je ekonomski sistem koji treba da funkcioniše. U sklopu toga je psoeta Amerikanaca Kijevu, jeste zbog toga ko će na globalnom nivou da kontroliše sva ova tri pitanja, naveo je Štajn.

-Amerika je došla na licu mesta da pokaže da će pomoći Ukrajaini, a to je zapravo borba za globalne interese gde će se postaviti politički, ekonomski, ali i socijalni i vojni interesi. Ono što je važno jeste da Ruska Federacija može sebi da obezbedi taj bezbednosti pristup, a o globalnim interesima će se razgovarati za zelenim stolom. Tu će se doneti odluka o globanim interesima, a odlučujuću ulogu će imati velike sile. Tu će kolateralnu štetu podneti Zelenski i predsednik Ukrajine neće imati tako značajnu ulogu kao što će imati te velike sile, istakao je Šajn u emisiji. 

-Ne psotoje sankcije, već kazna prema Rusiji. UN nisu donele odluku da se primene sankcije, već su pojedine NATO zemlje donele tu odluku…NATO zemlje i ono sve što se učinilo na Kosovu, su otovrile put i Ruskoj Federaciji, ali i Kini…Kina sada radi neki strpljivi korak, i kasnije će preduzeti sve mere, gradeći ekonomiju, i razmišljati o svojim teritorijama kako da ih zaštite, dodao je novinar.

Zoran Spasić, Direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije

O suzbijanju deloivanja terorističke grupe koja je planirala ubistvo poznatog ruskog novinara

-Kada vodite jednu brutalnu medijsku kampanju protiv Rusije i svega što je rusko, protiv ruskih novinara, sportista itd. naravno da se dešava šta se dešava, jer je posledica medijskih propagandnih aktivnosti. To je jedna atmosfera koja stvara ne samo jedan strah, već taj  jedan tabor da se podiže hladnoratovski mentalitet, da se svet deli na Istok i Zapad, iako to uopšte nije potrebno. I naravno, imamo to da su ugrožena prava novinara, kao i osnovno pravo na život, istakao je Spasić.

Oštre i jednostrane izjave SAD, koliko su opasne po su sukob?

-Poruka je bila indirektna pretnja. Svedoci smo da se konsantno šalje oružje od trane NATO zemalja Ukrajini. Zapravo, to oružje koje se šalje Ukrajini se uništava po ulasku u tu zemlju, ili na putu do tamo i svega 10% tog oružja dođe do ukrajinskih vojnika, istakao je Zoran Spasić.

Važno što je Kina rekla da sve države moraju da podrže i poštuju dijalog između Rusije i Ukrajine, a da slanje oružja neće omiogućiti mir i mislimd a je to ključna poruka. Svako dalje slanje oružja samo produbljuje krizu, dodao je.

-Možemo da očekujemo tri scenarija u Ukrajini. Prvi scenario je ruska kontrola oblasti Donjeck, Lugask, Zaporožja, Harkova, Hersona, Dnjepropetrovska, videćemo šta će biti sa Odesom. Drugi scenario je potpuna kontrola Istočne Ukrajine, naravno i Odese, a neodređen status Kijevske obalsti i centralne Ukrajine. Treći scenario je apsolutna kontrola cele Ukrajine od strane Ruske Federacije. Ne možemo da znamo šta će sigurno biti, ali ovaj prvi scenario liči na najbliži, ako gledamo kretanja ruskih trupa, dodao je Spasić.

– Ruske trupe nisu ni nameravale da zauzmu Kijev. Cilj je bila delimična opsada, da se spreče ukrajinske jedinice da se pregrupišu ka onim frontovima koji su ključni za ruske trupe. Ukrajainska odbranbena industrija je skroz uništena, tako da dalje produbljivanje gura svet u jedan haos. Zato Kina insistira da se prekine rat, jer je Kina protiv rata. Zato je predsednik Kine Si Đinping pokrenuo INCIJATIVU ZA GLOBALNU BEZBEDNOST i već je 120 zemalja podržalo tu inicijativu, jer svetu je neophodan istinski multilteralizam, istakao je Spasić.

-Trgovinski promet Kine i Rusije u prvom kvartalu ove godine povećan za 28,7%…Amerika to nije očekivala. Ruska ekonomija u okršaju sa zapadnim sankcijama je pokazala znatno bolje rezultate nego što je bilo ko očekivao.Indikator uspešnog ekonomskog odgovora Rusije je kurs nacionalne valute. Ruska rublja je jača i snažnija pre izbijanja krize. Insistiranje Rusije na isplati u ruskoj domaćoj valuti Rusija je počela da uklanja ograničenje vrednosti dolara koje su SAD nametnule 1971. godine…Sa druge strane, zašto je ruska rublja jača, leži u odluci ruske vlade da se se ruski gas, nafta, pšenica, prehrambeni proizvodi isključivo plaćaju upravo u rubljama, dodao je direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije.

O „pametnim“ sankcijama Rusiji

Spasić u emisiji navodi i pita zašto se ne govori o tome da je ruski izvoz nafte u Sjedinjene Američke Države povećan za  43% samo prošlog meseca, a da SAD posle tu naftu preprodaju Evropi i zarađuju ogroman novac. Dalje napominje i pita zašto se ne govori o tome da je Vašington nedavno odobrio izvoz ruskog đubriva na američko tržište. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter