Izvor: sputniknews.com
28.04.2022 u 16:23
0

U Jerusalimu otkrivene eksplozivne naprave stare HILJADU GODINA! (FOTO)

Prema najnovijoj studiji, keramičke posude iz 11.i 12. veka pronađene u Jerusalimu, možda su bile prve ručne granate koje su korišćene prilikom opsada ovog grada.

Arheološkim artefaktima zaobljenog izgleda, sa osnovom nalik na kupukoji popunjavaju mnogobrojne police muzeja širom sveta, pripisuju se sa različe funkcije i načini korišćenja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Održana ceremonija „Blagodatnog ognja“ u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu, pogledajte kako je izgledala (VIDEO)

Njihova raznovrsna upotreba je dobro dokumentovana, a nova analiza, potkrepljena sa više dokaza, potvrđuje još jednu funkciju ovih posuda – nošenje eksploziva.

Tokom najnovijeg ispitivanja naučnici su istraživali četiri keramičke posude pronađene na lokaciji „Jermenske bašte“ kod zidina Starog grada Jerusalima. Stručnjaci su detaljno proučavali i ostatke koji se nalaze u njima. Analize su otkrile da se u jednoj posudi nalazi materija koja se koristila kao eksploziv.

„Ovo istraživanje je dokazalo raznovrsnost upotrebe ovih jedinstvenih keramičkih posuda. To sada uključuje i njihovu upotrebu kao eksplozivnih naprava. Ove posude su opisane za vreme krstaških ratova kao granate bacane na uporišta krstaša, koje su proizvodile glasne zvukove i blistavu svetlost“, kaže molekularni arheolog Sarnej Mejtson sa Univerziteta Grifit u Australiji.

Nizom hemijskih testova, istraživači su otkrili da tri posude najverovatnije sadrže ostatke ulja, mirisa i lekova, što se poklapa sa očekivanjima naučnika, kada su ovakve posude u pitanju.

Četvrta posuda – kameni lonac sa veoma debelim zidovima i bez ukrasa – sadržao je ostatke koji su ukazivali na mogućnost skladištenja hemikalija ili hemijskog eksploziva. Sumpor je bio jedan od sastojaka, zajedno sa živom i magnezijumom, pronađeni u višim nivoima nego u drugim posudama i okolnom zemljištu.

Prethodna istraživanja su ukazivala da su lonci poput ove četvrte posude možda sadržali barut, izmišljen u Kini tokom 9. veka. Međutim, tim koji stoji iza nove studije misli da hemijska mešavina ukazuje na drugačiju vrstu eksploziva.

„Istraživanje je pokazalo da nije reč o barutu i ​​verovatno se radi o eksplozivnom materijalu koji je bio lokalni izum“, kaže Mejtson.

Istraživači ne isključuju druge potencijalne načine na koji je upotrebljavan četvrti lonac: možda kao izvor goriva za lampu ili posuda čuvanje za ulja, jer je otkriveno prisustvo masnih kiselina.

Naučnici smatraju da je hipoteza o granati „vredna daljeg razmatranja“, i to ne samo zbog oblika, veličine i debljine posude, već i zbog istorijskih izveštaja o bitkama, uključujući opsadu Jerusalima 1187. godine, gde se spominje upotreba oružja sličnog ručnim bombama, a otkriveni artefakti su zaista slični opisima, prenosi Nacionalna geografija.

Ovaj nalaz je još jedan deo slagalice za istraživače koji izučavaju na koji način su pre hiljadu godina vođeni ratovi.

Ono što ostaje neizvesno je – od čega su se tačno sastojale ove srednjovekovne ručne bombe. Naučnici su izneli teoriju da je to mogla biti mešavina poznata kao grčka vatra, ali njen tačan recept niko ne zna.

„Nova istraživanja ovih posuda i njihovog eksplozivnog sadržaja omogućiće nam da razumemo tehnologiju srednjovekovnog perioda i istoriju eksplozivnog oružja u istočnom Mediteranu“, ističe Mejtson.



*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter