Izvor: tanjug
30.05.2022 u 17:23
0

LONDON JE PATRONIZOVAO TRGOVINU ORGANIMA NA KIM: Zaharova o izjavi Tras o pogubnom uticaju Rusije na Balkan

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na izjavu šefice britanske diplomatije Liz Tras o „pogubnom uticaju Rusije na Balkan“, podsetivši na to kako je zapadna koalicija zajedno s Londonom trgovala organima i švercovala oružje na Kosovo i Metohiju 90-ih godina prošlog veka.

ORBAN O SANKCIJAMA RUSIJI Mađarski premijer jasan: Energetika je ozbiljno pitanje, prvo nam trebaju rešenja, a onda sankcije!

– Tokom svoje posete Balkanu Liz Tras je pozvala građane Bosne i Hercegovine da ne veruju Rusiji, koja ima poguban uticaj na taj region. Stručnjaci šapuću: tokom britansko-bosanskih razgovora dotaknuta je tema ulaska zemlje u jedinstveni evropski dom i integracije u NATO. Nekako je čudno govoriti o razornom i neprincipijelnom uticaju NATO na Balkan, ali ipak podsećam: Severnoatlantski savez 1999. godine bombardovao je Jugoslaviju koristeći osiromašeni uranijum – poručila je Zaharova na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ona je takođe podsetila da je „London tokom čitavog perioda zavisnog boravka Slovena na Balkanu doprinosio njihovom podređenom položaju, na svaki mogući način potkopavajući potencijal nacionalno-oslobodilačkih pokreta“.

– Ne Britanija, već Rusija pomogla je ostvarivanje nezavisnosti Grčke u 19. veku, a kada je to bilo korisno za London Engleska je direktno ušla u sukob protiv Rusije i njenih slovenskih saveznika na Balkanu, kao što je bio slučaj tokom Krimskog rata i takozvane istočne krize u drugoj polovini 1870-ih – istakla je Zaharova.

Portparolka ruskog Ministarstva napomenula je da je „Balkan dugo bio smatran buretom baruta Evrope“, a zaoštravanje protivrečnosti na jugoistoku Evrope podržavala je Velika Britanija, jer je to prvenstveno štetilo i interesima austrijsko-nemačke koalicije i Rusije u regionu, a što je rezultiralo Prvim svetskim ratom.

Kako je navela još u 20. veku, u prvom periodu Drugog svetskog rata, jugoslovenska vlada je molila Britance da pomognu Slovenima pred Trećim rajhom, da spasu zemlju od okupacije i propasti, ali su Britanci ignorisali poziv rukovodstva južnoslovenske države.

– Štaviše, oni su to zločinački iskoristili, verujući da će Berlin povlačenjem snaga Vermahta u Jugoslaviju olakšati Britaniji da vodi rat u Evropi – navela je Zaharova.

Takođe je navela da je „Britanija u drugoj polovini 20. veka uspostavila normalne odnose sa socijalističkom Jugoslavijom isključivo zbog neslaganja Beograda sa politikom Moskve.

– Pa su tada počele 90-te, a sadržaj i značenje britanskog (i NATO) uticaja na Balkanu postali su očigledni celom svetu. Kao deo zapadne koalicije, London je patronizovao trgovinu organima na KiM i šverc svega u regionu, uključujući i oružje – zaključila je Zaharova.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter