13°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Kurir

NAMIRNICE BEZ ROKA TRAJANJA? Otkrivamo i koje su!

Svaki kuhinjski ormarić u svom kutku skriva namirnicu koju dugo nismo koristili, pa često ne znamo da li bismo je bacili ili iskoristili.

Zato vam otkrivamo spisak namirnica bez roka trajanja. One mogu da promene ukus ili izgled ako ih pravilno ne čuvate, ali neće se pokvariti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

SAVRŠENO ZDRAV NAMAZ : Napravite domaći HUMUS za 5 minuta!

1. Šećer

Bez obzira na to da li je u pitanju svetli ili tamni šećer sa većim procentom melase, ova slatka namirnica nikada se ne kvari. Šećer je neprijateljsko okruženje za bakterije u kojem ne mogu da žive. Jedino o čemu treba da vodite računa jeste da šećer bude na suvom i u dobro zatvorenoj posudi.

2. Med

Med može da se kristalizuje ili promeni boju, ali ne i da se pokvari. Med čuvajte na hladnom, a ukoliko se kristalizuje, možete i dalje normalno da nastavite da ga koristite.

3. Skrobno brašno

Ako nije izloženo vlazi, čuva se na suvom i hladnom mestu u hermetički zatvorenoj posudi,skrobno brašno neće se nikada pokvariti.

4. Ekstrakt vanile

Zbog alkohola koji sadrži, ekstrakt vanile nema rok trajanja, već vremenom sazreva. Čist ekstrakt ima viši alkoholni procenat i traje večno, dok će aromi vanile nekoliko meseci nakon otvaranja ukus postati slabiji.

5. So

So u najgorem slučaju može da se stvrdne. Kako biste to sprečili, čuvajte ga na suvom, tamnom mestu na kojem će sačuvati svoju strukturu.

6. Pirinač

Rok trajanja ima samo smeđi pirinač koji je masniji, zbog čega se može pokvariti. Ali, njegov rok trajanja možete da produžite ako ga čuvate u hermetički zatvorenim posudama i u frižideru.

7. Belo vinsko sirće

Zbog velike količine kiselina koje zapravo služe kao "konzervans", svaka vrsta sirćeta može da ima poprilično dugačak rok trajanja, a belo se nikada neće pokvariti. Eventualno može da promeni svoj ukus. Odgovara mu čuvanje na suvom i hladnom mestu.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar