Izvor: EURONEWS
11.05.2024 u 17:32
2

DA LI ĆE POLJULJATI KRHKO POVERENJE: Posledice povlačenja vakcine protiv kovida kompanije AstraZeneka

Farmaceutska kompanija AstraZeneka, koju je u Velikoj Britaniji grupno tužilo više od 50 ljudi zbog nuspojava nakon vakcinacije protiv kovida, objavila je nedavno da povlači vakcinu protiv korone - Vakzevria sa tržišta EU, ali da to rade iz komercijalnih razloga. Inače, oni su londonskom sudu dostavili mišljenje da vakcina "može, u veoma retkim slučajevima, da izazove TTS - trombozu sa trombocitopenijom"

Dešavanja u Britaniji dala su vetar u leđa antivakserima, koji su posebno aktivni na društvenim mrežama. Oni su i tokom pandemije pozivali ljude da se ne vakcinišu, sada su dodatno intenzivirali svoje aktivnosti.

Lekari u Srbiji kažu da povlačenje vakcine nije ništa neobično, da se ta farmaceutska kompanija ponašala odgovorno u prethodnom peruodu, kao i da su još 2021. godine upozorili na retke, ali moguće nuspojave opasne po život.

Tada su evropska i svetska stručna tela zadužena za vakcinaciju rekla da je benefit od vakcinacije veći od potencijalnog rizika neželjenog dejstva, te je vakcinacija nastavljena.

Infektolog Dragan Delić i pulmološkinja Slavica Plavšić kažu da je ta vakcina kompanije AstraZeneka spasila milione života, te da su benefiti neuporedivo veći od štetnog efekta.

Infektolog Delić u povlačenju vakcine sa tržišta EU ne vidi „nikakvu aferu“ i kaže da nema medicine bez rizika.

„Nema bezbedne ni medikamentozne terapije. Kao kliničar video sam i smrtne ishode nakon upotrebe lekova koji su registrovani. Prema tome, vakcine donose realnu opasnost. Ona je kod nas počela da se koristi 19. februara 2021. godine, tada su već počeli da se prijavljuju neželjeni efekti u Britaniji. Zapravo, zakonska obaveza je da se prijavljuju neželjeni efekti“, rekao je Delić za Euronews Srbija u emisiji „Hajde da razgovaramo“.

Dodaje da su registrovane nuspojave – tromboza kod mlađih osoba, koje su se dešavale u prve dve nedelje. Kompanija je, kako kaže, to objavila i stalo se sa vakcinacijom. Međutim, tada su stručna tela rekla da postoji benefit od te vakcine u odnosu na potencijalnu retku neželjenu reakciju.

„Građani ne treba da brinu“

Što se tiče građana Srbije koji su primili tu vakcinu, Delić pojašnjava da su se nuspojave javljale dve nedelje nakon vakcinacije, te da ne treba da brinu jer su od tada prošle već tri godine.

Smatra da je „prašina“ koja se podigla u javnosti oko svega toga kontraproduktivna i da će to dodatno poljuljati poverenje u vakcinaciju.

„Ništa se nije desilo neočekivano, ništa se nije sakrivalo. Od početka su stručni krugovi govorili da vakcinaciju tom vakcinom treba nastaviti. Ovo nije nikakva afera, ovo je normalni sled događaja. Kompanija je procenila da sada postoje bolje vakcine i povukli su svoju“, rekao je on.

Društvu u Srbiji, kako kaže, nedostaje edukacija, jer se danas stanovništvo informiše preko društvenih mreža.

„Na društvenim mrežama većina informacija su neistinite ili poluistinite.Velika istraživanja u SAD i Izraelu su pokazala da oni koji su bili vakcinisani rizik od hospitalizacija se smanjio 10 puta, a 11 puta se smanila smrtnost“, naveo je Delić.

Postkovid je danas veliki problem o kome se možda malo govori, a naš poznati infektolog kaže da je i u tom domenu vakcinacija imala važnu ulogu i da onaj ko je vakcinisan ima manje verovatnoće da razvije postkovid.

„Antivakseri likuju“

I pulmološkinja Slavica Plavšić kaže da je povlačenje vakcine protiv kovida očekivan, poslovan i fer nastup jedne ozbiljne farmaceutske kompanije. Objašnjava da se ta vakcina ne daje gotovo dve godine, zato što je napravljena prema inicijalnom, alfa (vuhanskom) soju, tako da nema dejstva na nove mutirane sojeve.

„Pokazalo se da su bolje, efikasnije vakcine koje proizvode druge kompanije Moderna i Fajzer. AstraZeneka je povukla svoju vakcinu koja više nije značajna kao što je bila u početku. U početku je bila izuzetno značajna. Smatra se da je vakcinacijom spašeno 14,4 miliona stanovnika, a da se oko 6,5 miliona može pripisati zaslugama AstraZeneke“, rekao je ona za Euronews Srbija.

Ukazala je i na nekoliko dopisa koje je kompanija poslala lekarima. Početkom aprila 2021. godine, dodaje, kompanija je poslala prvo upozorenje da su moguća retka, ali potencijalna opasna po život neželjena dejstva u vidu tromboze praćena niskim trombocitima.

„Posle svih vakcina protiv kovida uobičajene reakcije su pojava bola u kostima, mišićima, opšta slabost, povišena temperatura. To ne spada u neželjena dejstva, to su normalne postvakcinalne reakcije. Sve što izlazi iz tih okvira su nuspojave“, navela je ona.

Tvrdi da je vakcina bila korisna tokom pandemije, jer je benefit koji se dobija od nje neuporedivo veći od štetnog efekta.

„Tromboza češće može da se javi kod kovid pacijenata obolelih od teških formi bolesti nego od vakcinacije. Korist je mnogostruko veća nego potencijalna šteta. U dva, tri navrata je AstraZeneka upozoravala zdravstvene radnike i sužavala polje indikacija za davanje vakcina. Prvo je stiglo obaveštenje da se napravi selekcija i ako postoji mogućnost da se AstraZenekina vakcina ne daje mlađima od 30, a zatim i mlađima od 40 godina, a posebno ženama“, priča ona.

Što je najvažnije, kako kaže, tokom celog perioda od početka primene vakcine do danas postoji transparentnost.

„Sve ovo pogoduje antivakserima, sada dolazi njihovih pet munuta. Oni sada likuju, pobednici su. Mi koji zagovaramo vakcinaciju smo zločinci. Toliko smo neuko društvo da je to strašno“, zaključila je ona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “DA LI ĆE POLJULJATI KRHKO POVERENJE: Posledice povlačenja vakcine protiv kovida kompanije AstraZeneka”

  1. Kakav vetar, od samog starta se znalo da te vakcine ubijaju i oštećuju ljude. I naši doktori čuveni virusolosi su gurali narod da ih prime a onda mnogi umrli, mnogi oštećeni za sva vremena. Ni jedan političar na svetu nije umro od vakcine a svi je,, primili,, i vi u n1 svi ste je primili i nikom ništa svi zdravi. Učestvovali ste u kampanji za vakcinaciju. Šta ćemo sad. Koliko ste ih oterali u smrt. A vama ništa. Stoko nacistička.

    0
    0
    Odgovori
  2. Svi kreteni su placeni od strane szo da hvale vakcinu.Pitao bi da im je umro neko bliznji kakvu bi pesmu pevali.Licno sam nakon vakcine doziveo mozdani udar i ostao dozivotno invalid.Velika prevara od strane szo i globalista.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter