Izvor: KURIR
20.08.2024 u 13:47
0

DA LI JE BEZBEDNO PLIVATI AKO IMATE PEJSMEJKER: Kardiolog izdvaja pravila koja treba poštovati

Sa pejsmekjekrom se živi prilično dobro ističe ekspert za primenu pejsmejker terapije. Postoje vrlo mala ograničenja, u koje plivanje ne spada, kaže prof. dr Siniša Pavlović. Međutim, iz predostrožnosti je važno da poštujete određena pravila.

Ipak, ukoliko imate pejsmejker, važno je da se pridržavate sledećih preporuka ukoliko idete na plivanje:

  • Izbegavate ekstremne temperature – i preterano hladna i topla voda ne prijaju pejsmejkeru.
  • Budite pažljivi pri skokovima u vodu – izbegavajte skakanje na glavu ili ronjenje kako biste smanjili rizik od fizičkog pritiska na pejsmejker.
  • Ako osetite bilo kakvu nelagodnost, vrtoglavicu ili bol, odmah izađite iz vode i potražite pomoć.

Prof. dr. Pavlović ističe da generalno postoji vrlo malo ograničenja u svakodnevici za osobe koje imaju ugrađen pejsmejker.

AKO STE CEO DAN ISPRED RAČUNARA PROBAJTE OVE VEŽBE ZA OČI: Smanjuju naprezanje i poboljšavaju fokus

– Postoje vrlo mala ograničenja. Sa standardnim antibradikardnim pejsmejkerom se živi kao i da ga nemate. Mi imamo veliki broj pacijenktinja sa ugrađenim pejsmejkerom koje su prošle celu trudnoću i potpuno se normalno porodile. Imamo i pacijentkinju koja je rodila dvoje dece sa defibrilatorom. Ako žena devet meseci može da izdrži taj nivo metaboličkog opterećenja za organizam i ako na dobar način prođe porođaj, ne znam zašto svi mi ostali ne bismo mogli da izdržimo mnogo manje napore i da živimo normalno sa pejsmejkerom. Ali tu nije reč o izdržavanju, tu je reč o kvalitetu života koji je očuvan i gde ne postoje neka posebna ograničenja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter