Izvor: KURIR
11.07.2024 u 17:12
0

DERMATOLOG OTKRIVA KAKO DA ZNAMO DA SMO ALERGIČNI NA SUNCE: Žari i svrbi kao da nas je kopriva ožarila

Alergija na sunce je termin koji se koristi za različite reakcije kože na izlaganje suncu. Pitali smo prof. dr Lidiju Kandolf, dermatovenerologa kako da znamo da smo alergični na sunce i kako se preosetljivost na sunce ispoljava.

– Preoserljivost na sunce ispoljava se na različite načine. Najučestalija vrsta alergije na sunce je polimorfna svetlosna erupcija, kod koje se na suncu izloženim regijama pre svega na rukama, dekolteu i licu pojavljuju sitni crveni osip, nekada i mehurići uz izrazit svrab, najčešće posle 24 do 48 sati od izlaganja suncu – objašnjava prof. dr Lidija Kandolf, dermatovenerolog.

Koprivnjača se javlja u roku od najviše pola sata

Prema rečima naše sagovornice, koprivnjača izazvana suncem (solarna urtikarija) se, međutim, ispoljava već posle 15 do 30 minuta od izlaganja suncu u vidu manjih i većih crvenih ploča sa otokom (urtika), uz žarenje i svrab slično onom kao kada nas ožari kopriva.

– Kod polimorfne svetlosne erupcije promene traju danima, a kod urtikarije promene izlaze i povlače se u toku istog dana.

Mnoge bolesti se pogoršavaju na suncu

Doktorka Kandolf upozorava da se mnoge bolesti kože pogoršavaju na suncu, kao što su rozacea, nekada i akne, a kod eritemskog lupusa i porfirija promene na koži su direktno izazvane suncem.

– Takođe, alergija na sunce javlja se kod uzimanja određenih lekova i suplemenata, očemu se treba konsultovari sa lekarom koji je lek prepisao. Osim navedenog, nekada se javlja i kontaktna alergija na sunce, posle kontakta kože sa pojedinim biljkama (zeleni limun, celer, neke vrste trava ili mirisnim supstancama (pojedini parfemi) kada se posle izlaganja tih delova kože suncu pojavljuju mehurovi uz svrab i žarenje.

ŽELITE BRZO DO RAVNOG STOMAKA: Moguće je uz ove savete i trikove nutricioniste

Da li ova alergija moze da se prvi put javi u bilo kom životnom dobu?

– Alergija na sunce se najčešće manifestuje u odraslom dobu, osim ako nisu u pitanju nasledna oboljenja kakva je porfirija, a češće se javlja kod žena posle 30 godine.

Kako se leči alergija na sunce?

– Rigorozna zaštita od sunca – izbegavanje izlaganja suncu i sunčanja, boravak napolju u odeći sa dužim rukavima i nogavicama. Za delove kože koji nisu pokriveno odećom, korišćenje preparata sa zaštitnim faktorom SPF 50 sa UVA+UVB oznakom, jer oba dela spektra i UVA i UVB mogu biti uzročnici alergija. Pojedini preparati mogu da povećaju otpornost kože na UV zračenje, pa ih treba uzimati pre odlaska na odmor i za vreme odmora. Ako se osip već pojavio, neophodno je započeti uzimanje antihistaminika i kratkotrajno kortikosteroide u vidu masti i kremova.

U težim slučajevima potrebna je i sistemska terapija koja će smanjiti tegobe. Uvek treba razmotriti da li su neki lekovi i suplementi uzročnici alergije na sunce i da li je možda alergija na sunce manifestacija nekog sistemskog oboljenja, zbog čega je važno javiti se lekaru.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter