Izvor: KURIR
15.08.2024 u 20:36
0

EVO ŠTA TREBA DA KONZUMIRATE AKO STE ANKSIOZNI I DEPRESIVNI: Top 10 probiotskih namirnica koje mogu da pomognu

Jasno je već godinama da na mozak utiče naš probavni sistem. Poznato je da svako od nas, ako je pod nekim velikom stresom, obično ima i neke probavne poremećaje.

Neadekvatno funkcionisanje creva, naročito u uslovima nedostatka prebiotika (vlakana) i probiotika, može da doprinese razvoju mentalnih poremećaja poput depresije, anksioznosti i Alchajmerove bolesti, rezultati su brojnih istraživanja, a nutricionista Branka Mirković za naš portal otkriva u kojim namirnicama ima najviše ovih korisnih sastojaka i kako možete da bude sigurni da ste uneli dovoljno dobrih bakterija kroz ishranu.

– Gastrointestinalni trakt je povezan sa mozgom kroz mrežu od 200 do 00 miliona neurona, omogućavajući stalnu razmenu informacija između creva i nervnog sistema. Ova komunikacija se odvija i indirektno, preko hormona i enzima, a igra ključnu ulogu, između ostalog, u očuvanju mentalnog zdravlja – pojašnjava naša sagovornica.

NAJLEPŠI POSNI RUČAK PO RECEPTU NATAŠE PAVLOVIĆ: Sve složite u tepsiju i obrok je za pola sata na stolu

Istraživanja su pokazala da problemi sa crevima mogu da budu povezani sa nesanicom i drugim poremećajima spavanja, dok probiotici i prebiotici imaju dokazano pozitivan uticaj na anksiozne poremećaje, uključujući panične napade, socijalnu anksioznost, opsesivno-kompulzivni poremećaj i fobije. Nedavna istraživanja su takođe otkrila da probiotici mogu da ublaže simptome depresije, stabilizuju raspoloženje i smanje stres.

– Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije, koje pozitivno utiču na zdravlje creva kada se unesu u organizam. Prebiotici, s druge strane, predstavljaju vrstu vlakana koja služe kao hrana za te dobre bakterije, pomažući njihov rast i aktivnost u crevima – podseća nutricionista.

Hrana i namirnice koje treba da dodate ishrani da biste unosili probiotike i prebiotike svakodnevno:

  • Jogurt je jedan od najboljih izvora probiotika, napravljen od fermentisanog mleka sa dobrim bakterijama mlečne kiseline
  • Slatka i kisela prirodna mlečna pavlaka
  • Kefir od kravljeg ili kozijeg mleka sadrži nekoliko sojeva prijateljskih bakterija i kvasca, što ga čini moćnim probiotikom
  • Fermentisano povrće, kao i fermentisana zrna soje; kiseli kupus je prepun dobrih bakterija
  • Meki i stari sir, čedar, parmezan, gauda, ovčiji i kozji sirevi sadrže netaknutu strukturu probiotika
  • Zelene masline, posebno kisele
  • Jabukovo sirće
  • Kiselo testo je lako svarljivo i veoma hranljivo
  • Miso supa
  • Kisela fermentisana cvekla, paprika, šargarepa, karfiol…

Naša sagovornica savetuje da ne bacate tečnost od kiselog kupusa, kiselih krastavca, kiselih zelenih maslina, već da je dodajte je u salate, supe, prelive; pomešajte kiselo fermentisano povrće sa svežim povrćem i raznim svežim salatama.

– Da biste bili sigurni da ste uneli dovoljno dobrih bakterija kroz ishranu u toku dana kombinujte različite namirnice i sveže pripremljenu hranu, a izbegavajte zamrznute namirnice, je one ne sadrže probiotike. Najbolje je da preskočite visoko industrijski obrađenu i brzu hranu, pripremljenu u dubokoj masnoći i na visokim temperaturama. Izbegavajte dugotrajno kuvanje namirnica na visokim temperaturama, jer ćete tako uništiti korisne bakterije – savetuje.

Šolja jogurta, parče hleba od kiselog testa i jedno kuvano jaje predstavljaju odličan probiotički doručak, poručuje Branka Mirković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter