Izvor:
05.06.2017 u 19:05
0

NEVEROVATAN ČOVEK: Ljubiša može da preživi bez ijednog dinara! Evo i kako!

Ljubiša Simović može da preživi bez ijednog dinara u džepu, a sve što mu je neophodno od hrane naći će u prirodi.

Šumadinac Ljubiša Simović, penzioner, godinama je bio instruktor preživljavanja i radio za vojsku i policiju, a danas uči turiste kako se prehraniti u prirodi. Simović je vrsni poznavalac 200 vrsta bilja i isto toliko vrsta gljiva.

Mladi listovi lipe, list kupine, plućnjak, tri ili četiri vrste deteline, kopriva, zelje, medveđi dlan i eto čorbe. Mogu da se prave razne

kombinacije, a sve zavisi od terena i vrste biljaka. Pedološki sastav zemljišta diktira vrstu biljaka koje tu imamo i određuje šta će nam biti u čorbi. Kao začine koristim nekoliko vrsta luka, takođe divljeg. To su sibirski luk, vlašac i češnjak, što je vrsta belog luka. Ne stavljam sremuš jer je on termički vrlo nestabilan, uništava se u čorbama, čak postaje gorak – objašnjava Simović za Telegraf.

Upitan šta u čorbu ne treba staviti nikad, on odgovara – ono što ne poznajemo. Ljubiša ima 40 godina iskustva i jestive biljke iz prirode, kao i gljive, proučavao je studiozno. Svoje znanje je prenosio pripadnicima specijalnih jedinica vojske i policije.

– Sada u ekološkom seoskom domaćinstvu u selu Kamenica kod Kragujevca, obučavam turiste koji to žele. Reč je uglavnom o strancima koji dolaze na višednevne jahačke ture po Srbiji. Mnogi hoće da nauče kako da se hrane isključivo od onoga što tokom jahanja mogu pronaći u prirodi. To su recepti prilagođeni našim ukusima, nešto približnije našoj kuhinji. Ono što smo spremali na preživljavanju za vojsku i policiju ni izdaleka nije tako ukusno – objašnjava Ljubiša Simović.

Kada sprema van livada i šuma, u prostoru gde postoje blagodeti šporeta i još nekoliko elementarnih sastojaka za kuvanje, Ljubiša pravi nešto bogatije đakonije od bilja iz prirode. Nenadmašne su njegove pljeskavice od kopriva.

Ako neki sastojak nije sakrio, one se prave o obarenih i sitno iseckanih kopriva, skuvanog integralnog pirinča, jajeta, soli i prezli. Ljubiša sprema i krokete sa nanom, uštipke od cveta zove, kašu od ječma sa suvim grozđem, sarmu od lišča lipe. Ali, i kada su turisti obožavaoci mesa, Ljubiša se snalazi. Tada kuva gulaš od divljači, a za one koji ne bi ništa divlje, ni bilje i meso, sprema jagnjetinu ispod sača.

alo.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter