Izvor: kurir
11.06.2024 u 11:11
0

Ova joga vežba odlična je za bol u leđima i hipertenziju: A evo kako se pravilno izvodi

Joga poza, poznata kao "pas koji gleda na dole" ima nekoliko zdravstvenih prednosti, kao što je poboljšanje cirkulacije krvi i istezanje mišića ruku, kičme, nogu, ramena kao i unutrašnje strane butina. Evo kako se pravilno izvodi i ko ne bi trebalo da je radi.

Ova joga poza takođe pomaže u ublažavanju stresa, jača ruke, noge i ramena, isteže listove i zadnju stranu butina, povoljno utiče na varenje, ublažava bolove u leđima kao i nesanicu i glavobolju.

Vežba se izvodi na sledeći način:

  • Ispravite ruke i noge na joga prostirci ili podu i ispružite kukove nagore dok izdišete.
  • Zatim spustite glavu između ruku tako da vam uši budu paralelne sa rukama.
  • Pritisnite pete o pod.
  • Dozvolite sebi da duboko udahnete i osetite istezanje u listovima, butinama, ramenima i rukama.
  • Neka vam vrat bude opušten i slobodan tokom celog procesa.
  • Telo podseća na planinu.
  • Polako, dođite u prvobitni položaj. Ovo je jedan krug poze.Neke od prednosti ove vežbe su:

    Povoljno deluje na osobe sa hipertenzijom

    Ovo je jedna od najboljih joga položaja za snižavanje visokog krvnog pritiska. Pošto pojačava protok krvi u mozgu, ovaj položaj savijanja unapred može omogućiti usporavanje otkucaja srca. Takođe može pomoći u smanjenju stresa tako što umiruje telo i centralni nervni sistem.

    Međutim, ako imate visok pritisk, svakako se ne smete oslanjati samo na ovu vežbu, već je neophodno javiti se lekaru za odgovaraćuju terapiju i posavetovati se sa stručnjakom pre početka praktikovanja ove vežbe.

    Uvblažava hronični bol u donjem delu leđa

     

  • AKO SE BOBIČASTO VOĆE BRZO KVARI URADITE OVO Neće truliti i biće sveže danima
  • Hronični bol u donjem delu leđa nastaje zbog neravnoteže slabih mišića i lošeg držanja. Jedna stduija je proučavala utijca poze psa okrenutog nadole, i pokazala je da može pomoći u jačanju ruku, nogu i donjeg dela tela kod ljudi sa hroničnim bolom u donjem delu leđa. Takođe može istegnuti grudi, leđa, listove i stopala i ublažiti bol u donjem delu leđa.

    Takođe, pozitivno utiče na povećanje snage i fleksibilnosti. Međutim, trebalo bi da se posavetujete sa stručnjakom da biste dobili bolje rezultate i izbegli eventualne probleme.

  • Ima povoljan uticaj na mentalno zdravlje

    Ova poza može ublažiti stres i anksioznost. Pored toga, regulacija daha koja se koristi u jogi ima smirujući efekat na nervni sistem i smiruje um.

    Pomaže osobama sa hroničnim bolom u karlici

    Hronični bol u karlici je stanje u kojem možete imati bol ispod grudi i iznad kukova koji traje duži period. Studija iz 2017. proučavala je prednosti ove joga vežbe i drugih joga položaja kod žena hroničnim bolom u karlici zaključili da može biti korisna u smanjenju disfunkcije karličnog dna, što može uključivati zatvor i podstaći duboko disanje i opuštanje.

    Olakšava prateće tegobe tendinitisa

    Tendinitis nastaje kada se bol i upala javljaju u tetivama, vezama između mišića i kostiju. Može se javiti u predelu blizu članaka i zglobova. Ova vežba može pomoći u plakšanju tegova koje nastaju usled tendinitisa. U toku izvođenja ove vežbe pete su pritisnute na tlo što bi moglo pomoći u istezanju mišića lista.

    Međutim, imajte na umu da bi, kod javljanja bilo kakvih bolova u leđima, karlici ili tetivama, svakako trebalo da se posavetujete sa stručnjakom da biste dobili odgovarajuču dijagnozu i terapiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter