Izvor: Telegraf
18.09.2021 u 09:43
0

Šta naručuju Bosanci, a šta turisti? Koju vrstu bureka?

Burek je punih šest stoleća neizostavan na bosanskoj sofri. Na prostore Balkana stigao je već krajem 15. veka. Prema nekim istoričarima poreklo vodi od turske kuhinje, jer reč bur znači savijati. No, na to zašto je burek već stolećima nezamenjiv i neizbrisiv element bosanske kuhinje, ukazuje i činjenica da on nije omiljen samo kod lokalnog stanovništva, već je jedno od najtraženijih jela među turistima koji u BiH dolaze iz celog sveta.

PROČITAJTE JOŠ: Pogrdna imena za žene koje kasno rađaju!

– Znamo da, kada pravimo burek, savijamo testo shodno tome koju vrstu bureka odnosno pite želimo da napravimo – priča menadžer iz jedne od buregdžinica.

PROČITAJTE JOŠ: Nizak rast prouzrokuje veće probleme kod dece!

U ovoj buregžinici, koja privlače lokalce ali i turiste koji obilazce centar Starog grada, ponuda je raznovrsna, a sve počiva na tradiciji i kvalitetu.

– U ponudi imamo burek (pita sa mlevenim mesom), buredžik (pita sa mlevenim mesom, belim lukom i pavlakom), seckani burek (pita sa telećim mesom), krompirušu (pita sa kompirom), tikvenicu (pita sa tikvom), maslenicu (pita sa palvakom) i različite druge vrste pita koje proizvodimo po narudžbi – priča nam Fidani.

Iako gosti imaju priliku u ovoj buregdžinici probaju i pite poput sirnice ili zeljanice, Fidani objašnjava i to koliki „autoritet pripada bureku“. Kako je kazao, „gostima možete ponuditi svako jelo, ali ako nemate bureka, onda nemate ništa“.

Proces nastajanja omiljenog jela je sledeći:

– Za ukusan burek potrebno je da su svi sastojci kvalitetni. Prvo i osnovno je da osoba koja pravi pitu treba taj posao radi sa ljubavlju i predanošću. Kao da kuvamo nekome koga najviše volimo. Nakon toga sve treba da odgovara svojoj ulozi, kvalitetno brašno i jufka, sastojci od najboljih namirnica, u ovom slučaju najkvalitetnijeg mesa, i naravno sveže servirano uz dobro raspoloženje – objašnjava naš sagovornik.

Osim što u dobrom bureku sve mora biti najboljeg kvaliteta, ima još faktora koji utiču na to da burek postane najbolji.

– Važna je i temperatura peći, ali takođe i majstor koji tu pitu pravi. Jufka se razvija na licu mesta i u nju ubacuju najbolje namirnice. Pitu koju vi naručujete je spremljena najduže pre pola sata

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter